Otthoni edzésterv kezdőknek – Kerüld el a leggyakoribb hibákat!

otthoni edzés háztartási eszközök segítségével

Annyit írtunk mostanában az otthoni edzésről, hogy ideje kitérnünk a hátulütőire is. Bizony nem mindenkinek való, sokan nem tudják magukat rávenni, hogy a lakásban mozogjanak. Egy otthoni edzésterv kezdőknek is hasznos lehet, de csak akkor, ha megfelelően csinálod. Bemutatjuk, melyek a leggyakrabban elkövetett hibák és hogyan tehetsz ellenük.

Magadban kezdesz neki az edzésnek

Ha csak most kezdesz bele, a legrosszabb, amit tehetsz, ha fejből próbálsz gyakorlatokat összeállítani magadnak. Jó esetben csak sokkal kevésbé lesz hatékony, mint profi segítséggel, rosszabb esetben sérüléseket is szenvedhetsz miatta. Ez persze nem azt jelenti, hogy az otthoni edzés ne lehetne hatékony, csak éppen kell hozzá egy kis segítség. Az interneten számtalan videót találsz, melyekben tapasztalt edzők mutatnak be gyakorlatokat, hozzájuk teljes körű magyarázattal.

Megoldás: kövess egy tervet!

Komplett étrendet és edzésterveket tartalmazó, személyre szabható applikációkat is találsz havonta néhány ezer forintért, de az is tökéletes, hogy ingyenes videókat követsz napról napra. Számtalan online tréner állít össze otthoni edzéstervet kezdőknek, melyet követve hatásosabb és biztonságosabb lehet az edzésed. Ráadásul a fejlődésed is követheted!

Rögtön belevágsz a közepébe

A már említett videóknak sokszor az az egyetlen problémája, hogy nem tartalmaznak bemelegítést vagy magyarázatot, egyből a gyakorlatokkal kezdődnek. Ez nem jelenti azt, hogy neked is azonnal bele kellene ugranod a közepébe.

Megoldás: tervezz előre!

Akár videókból, akár cikkekből is válogathatsz össze magadnak gyakorlatokat, amikkel bemelegíthetsz. De az is jó megoldás, ha összeválogatsz egy listát olyan videókból, melyekben kifejezetten csak bemelegítés zajlik.

Emellett azzal is megkönnyíted a dolgod, ha előre kipakolod az edzéshez szükséges felszerelést. Ezáltal nem kell majd mindig leállnod, amíg a szoba másik sarkából odahozod a súlyzót magadnak.

Nem fordítasz kellő figyelmet magadra

Miután a videóban beszélő instruktor nem tudja kijavítani a mozgásod, neked kell még több figyelmet fordítanod magadra! Ne csak kövesd a látottakat, próbáld meg a lehető legpontosabban utánozni a mozgást és a légzést is.

Megoldás: készíts elő egy tükröt!

Nem hiába vannak tükrös termek a fitness stúdiókban sem! Óriási segítség, ha látod magad mozgás közben. Így sokkal inkább tudsz összpontosítani a mozgásodra és kijavítani saját magad, ha szükséges.

Túlhajszolod magad

Az elején természetes, hogy extrán motivált vagy. Ettől még nem kell másfél-két órás edzésekkel kezdened. Ha rögtön az első napokban túlhajtod magad, a fáradtság és az izomláz miatt semmi kedved nem lesz már folytatni.

Megoldás: kezdd kicsiben!

Sokkal hatékonyabb, ha lépésenként építed fel az edzésed. Elég, ha napi fél órával kezded és könnyebb gyakorlatokat választasz. Épp erre jó az otthoni edzésterv kezdőknek, ami megfelelő nehézségű gyakorlatokat tartalmaz számodra. Azután, ahogyan fejlődsz és egyre erősebb leszel, bekeményíthetsz.

Fogadd meg tanácsainkat, nem is kell ennél jobb motiváció edzéshez!