Öt tévhit a pezsgőről

A pezsgő fogyasztásához sok tévhit társult
A pezsgő fogyasztásához sok tévhit társult

A híres francia költőnő, George Sand szerint “a pezsgő segít abban, hogy észrevegyük a világ csodáit”. Ez akkor igaz, ha tudjuk értékelni a nedű erényeit, és értő módon ízleljük a  különböző pezsgőfajtákat. Szilveszter előtt, amikor szinte mindenhol pezsgőspohár kerül a kezekbe, eloszlatunk pár tévhitet a pezsgő fogyasztásával kapcsolatban. 

1. A pezsgő ízletessége a pezsgős pohár formáján múlik

Egy francia pezsgőszakértő szerint a túlságosan szűk formájú pohárban nem tudnak érvényesülni azok az aromák, amelyek finommá teszik a pezsgő ízét. A túl széles peremű poharakból viszont elillan az ital ereje. A legjobb megoldás a kerekdedebb, tulipán formájú pohár, amely kiemeli a pezsgő aromáját és egyben frissességét is megőrzi. Sőt, akár a klasszikus borospoharainkat is elővehetjük az éjféli koccintáshoz.

2. A pezsgősüveg szájába helyezett kiskanál megakadályozza a buborékok elillanását

Ez is egy a tévhitek közül. Teljesen mindegy, hogy beletesszük-e vagy sem a kiskanalat. Ha egyszer már kinyitottuk az üveget, biztosan veszíteni fog a szénsavasságából másnapra. Az egyetlen megoldás, ha kifejezetten pezsgősüvegre való dugót vásárolunk. Ezzel könnyedén lezárhatjuk az üveget, és akkor még az újévben is ihatunk a megkezdett nedűből.

3. A pezsgőt hosszasan kell hűteni fogyasztás előtt

Ez sem igaz. A pezsgőt a fogyasztása előtt két-három nappal kell csak hűtőbe tenni. Ha túlságosan sok ideig hűtjük, megváltozik az íze. Mi ennek az oka? A hidegtől a parafadugó kiszáradhat, ami oxidálja az italt, így annak aromája megváltozik. A helyes tárolási mód: egy egyenletesen hűvös, fénytől védett helyre tegyük a pezsgőnket és csak fogyasztás előtt két nappal rakjuk be a jégszekrénybe.

4. A pezsgő kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a bor

Ezt a diétás tévhitet is érdemes elfelejtenünk. Egy pohár (125 cl) pezsgő ugyanúgy 100 kalóriát tartalmaz, mint egy pohár vörös vagy fehér bor. Viszont az ünnepi vacsorához (karácsonykor vagy szilveszterkor) jó alternatívaként ajánlható borok helyett, akár a libamájas étel vagy előétel, akár a desszert mellé.

5. Pezsgőt csak desszert mellé fogyaszthatunk

Ez is hamis. A desszert édes íze felerősíti a pezsgő buborékok miatti, savanykás jellegét, így egyik ízélményünk sem lesz teljes. Ha mindenképpen a desszert mellé akarjuk fogyasztani, érdemes a félszáraz vagy édes típusú pezsgőfajtákat választani.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>