Öt tény, amit nem tudtál a Csillagok háborújáról

A Csillagok háborúja történetét generációk nézik
A Csillagok háborúja történetét generációk nézik

A negyvenes-ötvenes korosztálynak alapmű a Csillagok háborúja sorozat első három darabja. Nekik, akik most gyerekeikkel vagy már unokáikkal nézik a Star Wars legújabb epizódját, talán mutathatunk újdonságokat a sikeres széria titkaiból.

1. Műfaja: Űropera

Hogy micsoda? Ez a hivatalos megnevezése az olyan, sc-fi műfajba tartozó filmeknek, mint a Star Trek, Valérian vagy a Star Wars filmek. Ezekben az űrben játszódó történetekben kalandos, érzelmes módon dolgozzák fel a régi mítoszokból merítő történetek. A ma már nyolc epizódot számláló Star Wars-szériából az I-IV. epizódokat George Lucas rendezte, az V-VIII. epizódoknál pedig produkciós vezetőként vett részt a létrehozásban.

2. A film szimbólumrendszere

Tudtad, hogy George Lucas imádja a Gyűrűk urát? Ezért is érthető, hogy Obi-Wan Kenobi, Luke Skywalker jedi-mestere mennyire hasonlít Gandalfra, a mágusra Tolkien mesterművéből. De Lucast nemcsak a Gyűrűk ura inspirálta, merített a Biblia szimbólumrendszeréből is. Továbbá a korszak képregényéből, a Valérian és Laurelineből, Isaac Asimov regényeiből, az olyan régebbi filmekből, mint a Flash Gordon (1936) vagy a Metropolis (1927), és olyan sci-fi mesterműből, mint a 2001, Űrodüsszeia (1968).

Az alakok tipizálásakor felhasználta a westernfilmek szimbólumrendszerét, a harcok ábrázolásánál pedig a II. világháborús híradó részletek és háborús filmek (Air Force, Tora!Tora!Tora!) inspirálták. Lucas Akira Kurosawa japán rendező tisztelőjeként merített a szamuráj-kultúra elemeiből is. Dart Vader híres maszkja ugyanis egy szamuráj maszk továbbfejlesztett változata.

3. Harrison Ford nem szerepelt volna a filmben

George Lucas új arcokat keresett a Csillagok háborúja forgatásakor. Mivel Harrison Ford már szerepelt az 1973-as American Graffiti című filmjében, nem is akarta meghallgatni Fordot Han Solo szerepére. Akkoriban Ford, kereset-kiegészítésként bútorokat készített, és éppen Lucasnál dolgozott, amikor a rendező megkérte őt, hogy végszavazzon a válogatáson megjelent aspiránsoknak. Végül ez annyira jól sikerült, hogy Lucas mégis úgy döntött, hogy Fordnak ajánlja fel Han Solo szerepét.

4. Saját ötletek

A nagy szőrős vuki, Csubakka alakját, aki Han Solo másodpilótája, a saját kutyájáról mintázta George Lucas, aki mindig mellette ült a kocsiban az anyósülésen. Jar Jar Binks nevét pedig Lucas gyerekei javasolták.

5. Luke visszatér

A Csillagok háborúja sorozat első három elkészült része (Star Wars IV-VI.) után, amelyben Luke Skywalker központi szerepet játszott, most a VIII. részben kapott főszerepet újra Mark Hamill, Luke alakjában. A színész az 1983-as Jedi visszatér óta főként kisebb szerepekben volt látható.

A Star Wars VIII. hivatalos beharangozója

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>