Öt masszív tévhit a feminizmussal kapcsolatban

A feminizmus elveiben nem csak nők hisznek
A feminizmus elveiben nem csak nők hisznek

A feminizmus kapcsán rengeteg tévhit kering társadalmunkban. Ideje elkülöníteni egymástól a képzelgéseket és a tényeket. Mi az a feminizmus és mi nem az? Íme, az öt leggyakoribb félreértés.

1. NEM a férfiak utálásáról szól

Az egyik legnagyobb tévhit szerint a feministák a férfi nem ellen harcolnak. Csakhogy ez egy ideológia, amely az egyenjogúság jelentőségét hangsúlyozza. Pont ezért nem tartja kevesebbnek a férfi nemet a nőinél.

2. NEM az öltözködésről szól

Sajnos találkozhatunk olyanokkal, akik úgy gondolják, a feminizmus nem szól másról, mint divatos ruhák finanszírozásáról. A feministákat nem lehet külsejük alapján felismerni, így ezen a ponton máris megdől a félreértés. Az ideológia inkább a női nem belső értékeivel és jogaival törődik.

3. NEM buzdít ivásra és dohányzásra

A közösségi médiában több kommentet is olvashatunk, melyek megvádolják a feminizmust, hogy ivásra és dohányzásra ösztönzik a nőket. A feminizmus nem játszik szerepet a függőségek népszerűsítésében. Mindenkinek egyéni döntése, hogy milyen módon óvja, vagy épp károsítja szervezetét. Az ideológia ebben a kérdésben sem tesz különbséget a két nem között.

4. NEM csak nő lehet feminista

Ez az ideológia ugyanannyira lehet fontos a férfiaknak is, mint a nőknek. A hangsúly ismét csak az egyenjogúságon van. Egy feminista számára elfogadott, hogy a férfi maradjon otthon szülés után és a nő menjen el dolgozni. Míg egy szexista viccet űzne a férfiakat érő szexuális zaklatásokból, egy feminista együttérzést és megértést mutat.

5. NEM a feminizmus növeli a válások számát

Az egyik legkomolyabb tévhit szerint a feminizmus arra buzdítja a nőket, hogy elhagyják férjeiket. Nem szabadna kiforgatni az alapelveiket. Csupán támogatni szeretné azokat, akik rossz házasságban élnek, hogy merjenek kilépni belőle és legyenek elég bátrak új életet kezdeni. Miért lenne rossz az, hogy a házasságon belüli erőszak ellen emelik fel a hangjukat?

Ha érdekel a feminizmus, ezeket a könyveket ajánljuk

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>