Öt lépésben legyűrheted a válás után érzett fájdalmat

Válás után eluralkodhat rajtunk a reményvesztettség
Válás után eluralkodhat rajtunk a reményvesztettség

Amikor először megházasodtál, meg sem fordult a fejedben, hogy valaha válással végződik a boldogságod. Nem foglalkoztál a statisztikákkal, tele voltál reménnyel és szeretettel. Aztán évekkel később mégis szertefoszlottak az álmaid.

Válás után pokoli fájdalmat érzünk, az egész életünk fenekestül felfordul. Öt lépés segíthet, hogy enyhüljön a fájdalom, és tényleg tovább léphess.

1. Élj napról napra!

A depresszió, a düh, a szomorúság, a megkönnyebbülés és a neheztelés bizonyára egyszerre kavarognak benned. Teljesen normális, hogy a válás után csak fetrengeni van kedved, hogy képtelen vagy rögtön megváltani a világot. Gyászolj, ameddig jól esik, hogy utána tényleg felállhass, és újra kezdhesd!

Azt tanácsoljuk, élj napról napra, apró lépésekben, de nem kell felállítanod egy ötéves tervet! Kelj fel mindennap, zuhanyozz le, igyál egy kávét, menj el dolgozni, aztán menj haza, készíts vacsorát, menj el futni, menj az ágyba! Az első pár hétben teljesen felesleges bármi mást csinálnod a gyászon kívül. Hidd el, pár hét múlva újra visszatérsz önmagadhoz, és új rutint alakítasz majd ki. Napról napra egyre közelebb kerülsz a célhoz, ezt ne feledd!

2. Fogadd el a segítséget!

ad

Kutatások igazolták, hogy egy válás után rengeteget számít, hogy kikhez fordulunk segítségért, hogy támaszkodunk-e egyáltalán bárkire. Ne érezd rosszul magadat, ha elfogadod a felkínált segítséget! A barátaid és a családod is azért vannak, hogy támogassanak ebben a nehéz időszakban.

3. Vágj el minden szálat!

Még ha nyomorultul is érezted magadat a házasságban, könnyen lehet, hogy hiányolni kezded a mindennapokat. Erre főként akkor van esély, ha nem te mondtad ki az utolsó szót. Viszont mindegy, hogy mennyire hiányzik, nem szabad nyomoznod utána, és nem szabad felkeresned sem! A továbblépéshez elengedhetetlen a csend és a tudatlanság, kövesd ki (azaz tedd számodra nem láthatóvá) a létező összes közösségi média oldalon! Rengeteg fájdalmat spórolsz meg magadnak, ha a tudatlanságot választod.

4. Térj vissza a régi szokásaidhoz!

Emlékszel egyáltalán, ki voltál a válás előtt? Végre újra önmagad lehetsz, folytathatod a régi hobbijaidat, vagy újakat vehetsz fel, többet találkozhatsz a barátaiddal és újra ismerkedhetsz. Ne sokáig tétlenkedj otthon, próbáld meg kihozni a maximumot az egyedüllétből! Rengeteg előnye van, jó, ha ezeket te is minél előbb észreveszed.

5. Ne félj a professzionális segítségtől sem!

A válás aktiválhatja a depressziót vagy más pszichológiai betegségeket, így nagyon fontos, hogy ne hagyd figyelmen kívül, ha segítségre szorulsz. Nem szégyen az, ha orvosi segítséget kell kérned. Rengeteget segíthet, ha van kinek kibeszélned a történteket, ha valakitől profi támogatást kapsz. Egy pszichológus felgyorsíthatja a feldolgozási szakaszt és közelebb juttathat a célodhoz.

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

Házasság, válás, házasság – ugyanazzal az emberrel?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>