Öt gyanús jel, hogy gyermeked iskolai zaklatás áldozata

Az iskolai zaklatás (bullying) rendkívül veszélyes jelenség
Az iskolai zaklatás (bullying) rendkívül veszélyes jelenség

A bullying, azaz az iskolai zaklatás gyerekek ezreinek mindennapjait keseríti meg. A megfélemlítés, megaláztatás és kiszolgáltatottság, amin keresztülmennek, életre szóló sebeket ejt. Hogy ennek elejét vegyük, fontos minél hamarabb felismerni, ha gyermekünk iskolai zaklatás áldozata. Íme, öt jel, amiből kiderítheted, van- e ok az aggodalomra!

1. Nem akar iskolába menni

A gyerekek legkézenfekvőbb módszere az iskolai zaklatás megszüntetésére, ha egyszerűen elkerülik az iskolát. Amennyiben azt veszed észre, hogy gyermeked reggelente szorong, illetve gyakran panaszkodik has- vagy fejfájásra, derítsd ki, mi áll mögötte! A félelem, amit az iskolában átéltek okoznak, gyakran vált ki pszichoszomatikus tüneteket. Amik ugyanakkor jó alibit adnak arra, hogy otthon maradhassanak.

2. Változik a baráti köre

Egy barát elvesztése gyakran ad okot az iskolai zaklatásra. Főleg tinédzser lányok körében tapasztalható, hogy egy veszekedés után az alulmaradt fél céltáblává válik. Az ilyen esetekben gyakran maga az áldozat sem veszi észre, hogy mibe keveredett. Azok a hozzá közel álló személyek válnak a zaklatóivá, akik eddig a barátai voltak. Ennek felismerésére a legjobb taktika, ha jóban vagy a többi szülővel. Így könnyen kiderítheted, ha gyermekedet nem hívják meg a szülinapokra, kihagyják a közös programokból.

3. Érzelmileg labilis

Gyermeked felfokozott érzelmi reakciókkal válaszol, ha szóba kerül az iskola? Ennek oka a témát övező szorongásából eredhet. Nagyobb gyerekek esetében az iskolai zaklatás a hétvégi terveket érintő beszélgetésben is tetten érhető. Ingerült lesz, ha szóba hozzuk, mivel kitaszítottságot érez, amit nem szívesen oszt meg velünk.

4. Nem akar beszélgetni

Amint hazaér, a szobájába rohan és magára zárja az ajtót. Nem akar beszélgetni, kerül minden érintkezést. Rosszabb esetekben testvéreire vagy más gyerekekre vetíti ki az iskolai zaklatás miatt felgyülemlett feszültséget, és ő maga is zaklatóvá válik. Ha elszigeteltséget és megmagyarázhatatlan agressziót vélsz felfedezni gyermeked viselkedésében, okkal gyanakodhatsz rá, hogy ő maga is iskolai zaklatás áldozata.

5. Szakadt ruhák és fizikai sérülések

Tönkretett vagy elhagyott holmik, karcolások és zúzódások egyértelműen az iskolai zaklatás testi bántalmazásig elmenő formájára utalnak. Gyermeked pedig nem tud, vagy nem akar magyarázatot adni rá, hogy mi történt vele. Ennek ellenére te kérdezz rá egyenesen: mi történt ma a szünetben? Hogy érzed magad ezzel kapcsolatban?

Figyeljünk az intő jelekre, és biztosítsuk gyermekünket, hogy megbízhat bennünk! Az iskolai zaklatás megállítása és visszaszorítása a mi felelősségünk is.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Hogyan beszélj gyermekeddel a szexuális zaklatásról?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>