Öt egyszerű alternatíva a reggeli kávé helyett

Bárcsak mindennap ágyban ihatnánk a kávét - vagy valami mást!
Bárcsak mindennap ágyban ihatnánk a kávét - vagy valami mást!

Sokunknak első dolga reggel a kávés csészéért nyúlni. Képtelenek vagyunk elindítani nélküle a napot, koffein nélkül nem érezzük elég energikusnak magunkat. Kevesen tudjuk, hogy a kávé helyett más alternatívak is tökéletesen működhetnek, ha egy kis ébresztő löketre vágyunk.

Víz

A jó öreg, régimódi víz bizony első a listán. Gyakran semmibe vesszük a víz hatalmát, és csak egyszerű hidratáló forrásként tekintünk rá, pedig valójában sokkal többre képes. A folyadék elengedhetetlen ahhoz, hogy életerősnek érezzük magunkat. Használ a fejfájás ellen és a koncentrációzavarok kezelésében is. Egy nagy pohár víz reggel nem csak csodákat képes tenni, de valójában elengedhetetlen is a nap egészséges indításához.

Zöld smoothie

Az egészséges életmód egyik legnépszerűbb itala a napjainkban hódító smoothie, mely igazi vitaminbombaként szolgál. Minél több zöld zöldséget választunk hozzávalóul, annál energikusabb turmixot készíthetünk. Gyümölcsök helyett inkább zöldségeket válasszunk, így mérsékelhetjük a bevitt cukor mennyiségét. Higgyétek el, egy zöld smoothie a kávénál is erősebb – nem utolsó sorban pedig egészségesebb is.

Matcha tea

A matcha zöld tea remek helyettesítője a kávénak, hiszen tovább tartó energiát ad. A matcha abban tér el a többi teafélétől, hogy háromszor annyi koffeint tartalmaz, ám ez a koffein a kávéban találhatóval szemben sokkal nyugtatóbb hatású, így nem ugyanarra a hatásra kell számítani, mintha kávét innánk. Sokaknak viszont tökéletesen működik ez az alternatíva is.

Kurkuma tea

A kurkuma csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ráadásul a hangulat fokozásában is fontos szerepet játszik. Egy tanulmányban hatvan, depresszióval diagnosztizált pácienst vizsgáltak, akinél a kurkuma ugyanolyan hatást ért el, mint a Prozac antidepresszáns. Ha a kávét a reggeli hangulatod javítása miatt ittad eddig, lehet, hogy a kurkuma tea jobb alternatívának bizonyul.

Citromos tea

Harmadik teafélénk a listán az egyszerű, citromos tea, mely tökéletes frissítő a szürke hétköznapok indításához. Vizelethajtó hatása miatt az emésztőrendszernek is jót tesz, hiszen megszabadít minket a méreganyagoktól. Fogyasztó hatása is ismert, emiatt különösen népszerű alternatívája lehet a kávénak. Hidegen és melegen, hidegben és melegben egyaránt nagyon ízletes ital.

Összegezve

A fenti lista fényében tehát elmondható, hogy számos alternatívából válogathatunk, ha váltani szeretnénk a kávéról. A fenti megoldások gyakran egészségesebbek, vitaminban gazdagabbak és változatosabbak, mint a jól megszokott kávé.

(M.F.) A cikk forrása itt >>

A kávé meglepően hat a gyengülő egészségre

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>