Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Bár hűl az idő és rövidülnek a nappalok, mégis van okunk örülni az ősznek. Eljött az alma és a szilva ideje, nem is beszélve az ínycsiklandó kacsa és liba vacsorákról. Az őszi receptek sokunk kedvencei, nézzünk is most két különlegességet!
Fügés, kakukkfüves kacsa
Hozzávalók
- 1 egész kacsa (nagyjából 2.7 kg)
- 300 g mogyoróhagyma
- 300 g répa
- 2 zellerszál
- 15 g friss kakukkfű
- 1 liter víz
- 300 g füge
- 10 g petrezselyem
Az őszi receptek időigényesebbek lehetnek, mint egy nyári salátát összedobni, mégis megérik a hajcihőt. Lássunk is hozzá!
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra és helyezzük be a kacsát egy lábasban. Közben pucoljuk meg a hagymát. A répát és a zellert vágjuk durva darabokra. Nagyjából fél óra elteltével, amikor a kacsa már foltokban barna, vegyük ki a sütőből és állítsuk át a hőfokot 180 fokra. Vegyük ki a húst a lábasból és tegyük félre.
A kacsa zsírjában, közepes lángon forgassuk át a zöldségeket, amíg enyhén meg nem barnulnak. Ezután távolítsuk el a zsírt az edényből (tegyük a hűtőbe, később még jól jöhet), és helyezzük vissza a kacsát. Öntsünk hozzá vizet és forraljuk fel. Ha felforrt a víz, fedjük le a lábost és tegyük vissza a sütőbe másfél órára.
A fügéket vágjuk félbe és nyomkodjuk össze, amíg mártás nem lesz belőle. Adjuk hozzá a petrezselymet és közepes lángon forraljuk 10 percig. Öntsük a szószt a kacsára és a zöldségekre, és már tálalhatunk is!
Fondant sütőtök mustáros mártással
Hozzávalók
- 2 kg sütőtök
- 4 ek oliva olaj
- 1 liter forró húsleves alap
- 200 g zsíros főzőtejszín
- 2 ek mustár
Az őszi receptek igazi sztárja a sütőtök. Ehetjük édesen vagy sósan, levesként vagy magában, nem fogunk mellélőni!
Elkészítés
Vágjuk fel a sütőtököt hat, egyforma gerezdre és magozzuk ki. Forró olívaolajban forgassuk meg, amíg minden oldala meg nem barnul. Közben melegítsük elő a sütőt kétszáz fokra. Öntsük rá a húsleves alaplevet a tökre, fedjük le az edényt, és süssük 45 percig. Vegyük ki a lábast a sütőből, szedjük ki belőle a tök darabokat, forraljuk tovább az alaplevet, amíg csak 200 milliliter marad. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és keverjük össze a mustárral. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláshoz kanalazzunk a mártásból a tök szeletekre!
(D.R.) A cikk forrása itt >>
Egészséges és finom ebéd munka közben? Jamie Oliver megoldja!
Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva >>