Tudtad, hogy az öregedés boldogabbá tehet? Mutatjuk, miért!

Az öregedés tudnivalói
Az öregedés is életünk része.

Egyre gyakrabban veszed észre, hogy rág az idő vasfoga? Szembenézni az évek múlásával sosem könnyű feladat. Rájönni, hogy kedvenc régi filmjeink csillagai kihunytak és elfogadni, hogy jobban ropognak az ízületeink, mint a reggeli müzli, nem éppen felemelő érzés. 

Társadalmunk a fiatalságot dicsőíti, míg az öregedés egy súlyos betegségnek tűnik. Pedig a kor előrehaladtának nem kell az életminőség romlását jelentenie. A New York Times egyszerű receptet ajánl az öregedés kezelésére.

Szeresd önmagad!

Dr. Gayatri Devi, a manhattani Lenox Hill Kórház neurológusa a külsőnk elfogadására hívta fel a figyelmet. “Az egyik páciensem gyakran mondogatta, hogy az öregedés elvette a szépségét. Ő nyolcvannégy évesen meghalt. Egy másik betegem azzal hencegett, hogy fiatalkorában úgy nézett ki, mint Elizabeth Taylor. Megkérdeztem, nem érintette- e nagyon rosszul az öregedés, mire értetlenkedve nézett rám és közölte, hogy ő még mindig gyönyörű. Ez a hölgy most töltötte be a százat” – mesélte a doktornő.

Változatos barátok

Dr. Devi egyik százegy éves betege érdekes megoldást talált az öregedés kezelésére. Minden korosztályból voltak barátai, beleértve a doktornő 12 éves lányát. Így könnyebben birkózott meg a vele azonos korú szerettei elvesztésével. A fiatalabb generációkkal kiépített kapcsolatai segítettek neki társaságban maradni és haladni a korral.

Készülj fel!

A mostani életviteled és a viselkedésed nagyban befolyásolja a későbbi életminőséged. A sport és a megfelelő alvási, étkezési szokások hozzájárulnak a fizikai jóllétedhez, ami pedig a mentális egészség feltétele.

Fontos, hogy a pénzügyi kérdésekről se feledkezz meg! Tervezd meg, hogyan képzeled el nyugdíjas napjaidat és ennek megfelelően gondoskodj az anyagiakról!

Légy pozitív!

A valóságban az öregedés közel sem olyan rossz, mint ahogy a sztereotípiák lefestik. Sőt, az idősebb korosztály boldogabb és kiegyensúlyozottabb, mint a középkorú és fiatal felnőttek. Természetes, hogy néhány fizikai aktivitás már nem megy úgy, mint régen, de attól még rengeteg sport és hobbi közül választhatsz, amiben eredményes lehetsz. Reggelente pedig amikor úgy ébredsz, hogy mindened fáj, fogadd el, hogy ilyen az öregedés. Megelőzni csak egyféleképp lehet, ha fiatalon halsz meg.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>