Önfeledten 50 felett: ne csak a szám, az életed is legyen kerek! (2.)

50 felett még izgalmasabb az élet
50 felett még izgalmasabb az élet

Mottónk továbbra is változatlan: 50 felett is van élet, méghozzá nem is akármilyen! Cikkünk első részében már adtunk pár hasznos tanácsot az 50 feletti teljes élethez, következzék hát a folytatás! 

Önfeledten 50 felett: ne csak a szám, az életed is legyen kerek! (1.)

Gondold át, mit eszel!

Ahogy öregszünk, lassul anyagcserénk és kevesebb kalóriára lesz szükségünk. Tegyél érte, hogy a kevesebb kalória olyan ételekből álljon össze, amelyek számítanak! Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, melyek vitaminban gazdagok! Fogyassz több alacsony zsírtartalmú tejterméket, hogy a bennük lévő kalcium erősíthesse csontjaidat! A B12 és a D vitaminok a leghasznosabbak. Ints búcsút a cukros üdítőitaloknak és az édességeknek, melyek csak haszontalan kalóriákat jelentenek az étrendedben.

Védd az ízületeidet!

Csak mert kicsit idősebb lettél, nem kell abbahagynod a sportolást, így a reggeli kocogásról sem kell lemondanod. Régen azt gondolták, hogy a futás kárt tehet az idősebb emberek nyaki ízületeiben, mára azonban megcáfolták ezeket a nézeteket. A sport segít erősíteni az izmaidat, és az ízületeidet is fitten tartja. Nem kell maratont futnod vagy kilométereket úsznod, elég, ha csak biciklizel egy keveset, vagy mindennap sétálsz egyet a kutyáddal. Építsd be a testmozgást a napi rutinodba valamilyen formában!

Szocializálódj!

Tölts több időt barátaiddal, családoddal! A társas kapcsolatok segítenek fitten tartani az elménket. A memória zavarai nagyobb eséllyel jelentkeznek a társaságot kevésbé kereső embereknél.  Az önkéntességre gondoltál már? Könnyen új kapcsolatokra tehetsz szert, ha csatlakozol egy szervezethez.

Viszlát, nátrium!

Magasabb a vérnyomásod, mint régen? Nem szokatlan a jelenség, hiszen a kor velejárója. A nátrium viszont tovább növelheti, úgyhogy ideje lemondani a sóról. Az előre csomagolt ételek és a kenyér nagyon sok sót tartalmazhatnak, így először ezekről kéne lemondanod. Egyél sok banánt, mert a benne lévő kálium csökkenti a nátrium okozta magas vérnyomást!

Akadályozd meg a ráncosodást!

Szeretnéd, hogy a bőröd letagadjon pár évet a korodból? Használj napvédő krémet mindennap, mert az bizonyítottan segít megelőzni a ráncok kialakulását. 50 felett sem késő elkezdeni az alkalmazását. Ha már meg is jelentek rajtad a ráncok, akkor is segít, hogy ne fajuljon el a helyzet. Harmincas vagy magasabb faktorszámú termékeket válassz!

Aludj nyugodtabban!

Lehet, hogy 50 felett úgy érzed, már kevesebb alvásra van szükséged, mint azelőtt. Viszont ha hét óránál is kevesebbet töltesz az ágyban éjszakánként, vagy kimerültnek érzed magadat napközben, valami nem stimmel. Az álmatlanság nem tünete az idősödésnek. Sportolj többet, fogyassz kevesebb alkoholt, és egyeztess gyógyszereid kapcsán az orvosoddal! Nagyon fontos, hogy eleget aludj, úgyhogy mindenképp keress fel specialistát, ha rendszeresen adódik gondod éjszakánként.

Élvezd, hogy telnek az évek!

Bizony ám, jól olvasod: élvezd ki, hogy idősebb leszel. A korral érettebbé, bölcsebbé, elégedettebbé is válsz. Érezd át a középkor örömeit! Életed fele már tényleg eltelt, de a másik még hátravan, ezt ne felejtsd el! Nem lehet, hogy életed legboldogabb szakasza még csak most következik?

(M.F.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>