Önfeledten 50 felett: ne csak a szám, az életed is legyen kerek! (1.)

50 felett új életet kezdhetsz
50 felett új életet kezdhetsz

Ki mondta, hogy 50 felett már nem lehetünk egészségesek és kiegyensúlyozottak? Ne egy szám határozza meg, hogyan érezzük magunkat! Ha megfogadod a cikkünkben írtakat, 50 felett is vár rád élet, nem is akármilyen! 

Népesítsd be újra a fészket!

Ha úgy érzed, elért az üres fészek szindróma, fogadj örökbe egy állatot! Az élet természetes körforgásához tartozik, hogy gyermekeink felnőnek és kirepülnek, ám ez nem jelenti azt, hogy neked mindenképp magányosnak kell érezned magadat. Tudtad, hogy a macska- és kutyatartók koleszterinszintje jelentősen alacsonyabb, és ezért a szívroham kockázata is elenyészőbb? Az 50 fölötti kutyatartás előnyeit már korábban részletesebben is érintettük.

Fogyassz egészséges zsiradékokat!

Azt már bizonyára tudod, hogy a telített zsírok nem tesznek jót az artériáidnak és a szívednek.  Arról viszont talán még nem hallottál, hogy a koncentrációs képességedet és a memóriádat is jelentős mértékben károsítják. 50 felett ideje végre tényleg redukálni a vörös hús mennyiségét. Válts növényi zsiradékokra, melyekből a szíved és az elméd egyaránt profitálhat!

Figyelj oda az állóképességedre!

A jó állóképesség az egyik legjobb eszköz a kezedben, mellyel védekezhetsz az időskori esések ellen.  Fejleszd mindennap! Sétálj lábujjhegyen a nappalidban, ez a gyakorlat nagyon egyszerű és segíti a jobb állóképességet.

Fedezd fel újra a szexet!

Ahogy egyre idősebbek leszünk, megváltozik a nemi életünk is. Ki mondta, hogy a változás negatív? A korral magabiztosabb és tapasztaltabb lettél, melynek rengeteg előnyét élvezheted. Miért lesz jobb a szex menopauza után? című cikkünkben már buzdítottunk rá, hogy újra lepedőakrobata légy. 50 felett a szex csak jobb lesz, ha te is ezt szeretnéd.

Légy egészségesebb!

Talán a harmincas, negyvenes éveidben nem választottak volna meg egészség-nagykövetnek, ötvenen túl viszont még változtathatsz. Soha ne hidd, hogy már késő nekikezdeni! Még hatvanon túl sem késő gyökeresen megváltoztatni az életmódunkat. A szívproblémák, a rák, a csonttörések kockázata egyaránt csökken, ha odafigyelsz az étkezésedre és a testmozgásra. Sőt, akár még fittebb is lehetsz, mint a harmincas éveidben voltál.

Ne hagyd abba a tanulást!

50 felett sem késő visszaülni az iskolapadba, de nem feltétlenül kellenek tantermi keretek ahhoz, hogy új készségeket sajátíts el. Lepd meg magadat! Ahelyett, hogy a rég ismert tevékenységeket űznéd, tanulj bele valami teljesen újba, valami teljesen másba! Tanulj meg új hangszereken játszani, vagy kezdj el új nyelveken beszélni! Miért is ne fognál hozzá új képességek elsajátításához? Elménk fitten tartásához elengedhetetlen az életen át tartó tanulás.

Erősödj!

Persze a kocogás és az aerobic is jót tesz, de fontos, hogy izmaid ténylegesen épüljenek. Egy új kutatás szerint az erősítő gyakorlatok idős korban genetikai változásokat eredményeznek a sejtekben. Ennek köszönhetően az izmok a húsz évesek izomzatára kezdett hasonlítani. Kétség nem fér hozzá, a jó izomzat elengedhetetlen fontosságú a korral való küzdelemben.

Csökkentsd az Alzheimer-kór kockázatát!

A rendszeres testmozgás segít nem csak testedet, de elmédet is fitten tartani. Ha pedig élesen vág az eszünk, kevésbé vagyunk fenyegetettek az Alzheimer-kór által. Kutatások kimutatták, hogy a nyelvtanulás is szerepet játszhat az Alzheimer-kórral szembeni védelemben.

Önfeledten 50 felett: ne csak a szám, az életed is legyen kerek! (2.)

(M.F.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>