Önéletrajz 50 felett: tippek és trükkök a sikeres álláskereséshez

Egy önéletrajz 50 felett ugyanolyan fontos, mint fiatalon
Egy önéletrajz 50 felett ugyanolyan fontos, mint fiatalon

Sok oka lehet annak, hogy miért néz valaki új állás után 50 éves kora felett. Megtörténhet, hogy nem önszántából teszi mindezt, hanem leépítés vagy átszervezés miatt kényszerül rá. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egyszerűen eljön az a pont, amikor többre, jobbra vágysz: a gyerekek már felnőttek és megállnak a saját lábukon, így végre nem a fizetés az elsődleges. Hanem például a munkaidő rugalmassága vagy a kellemes, szabad munkahelyi légkör. És akkor még nem is beszéltünk arról, ha ebben a korban jössz rá, hogy igazából nem is azzal foglalkozol, amire mindig is vágytál, mert korábban fontosabb volt a stabil, jövedelmező munkahely, mint az álmaid. Itt az ideje, hogy megtaláld álmaid állását! És ehhez csak egy szuper önéletrajz kell!

Fontos az önéletrajz, ezért mielőbb tedd rendbe!

Általánosan fellépő probléma ebben a korban, hogy a munkáltatók esélyt se adnak egy interjúra, amint meglátják a jelölt korát. A megoldás: húzd ki születési idődet az önéletrajz adatai közül! Ugyanígy kiveheted az általános iskolai, gimnáziumi végzettséged, hiszen az állás szempontjából úgysem releváns, korodról viszont könnyedén árulkodik.

Amennyiben a legelső munkatapasztalatodnak semmi köze nincs a betölteni kívánt munkakörhöz, töröld ki nyugodtan azt is! Írd át a „szakmai tapasztalat” részt „releváns szakmai tapasztalatra”, és csak azokat a munkahelyeket hagyd benne, melyek kötődnek ahhoz, amivel foglalkozni szeretnél új munkahelyeden.

Az önéletrajz tartalmán kívül a formai szempontok is megváltoztak az elmúlt évben. Legjobban teszed, ha szakértőhöz fordulsz: keress fel egy munkaerő-közvetítő céget, ahol a kollégák hasznos tanácsokkal tudnak ellátni.

Készíts aktuális képet magadról!

Ha szeretnéd, igénybe veheted egy profi fotós segítségét, vagy akár egy kevés utómunkával is „megszépítheted” magad.

Helyezd a hangsúlyt egyéni értékeidre!

Számos olyan készséget sajátítottál el az évek során, melyekkel a fiatalok még nem rendelkeznek. Ezeket ugyanis nem lehet tanulni, csak gyakorlat és tapasztalás során elsajátítani. Ez tehát a te nagy előnyöd! Jó vagy csapatmunkában, de egyénileg is megoldasz minden feladatot? Nincs olyan ügyfél vagy vendég, akivel ne tudnál fél perc alatt szót érteni? A legstresszesebb időkben is nyugodtan és higgadtan tudod kezelni a problémát? Már írhatod is az önéletrajz “Készségek” részébe!

Aktívan töltöd a szabadidőd? Készíts egy „Hobbi” részt az önéletrajzodban!

Röviden számolj be róla, hogy mivel töltöd a szabadidőd, így rögtön kitűnik, hogy nem a kor számít – 50 év felett is ugyanúgy lehet pörögni, mint fiatalkorban. A munkáltatók – főként, ha közvetítő irodáról van szó – napi szinten több száz önéletrajzot kapnak, így fontos, hogy a tiéd kitűnjön a tömegből. A cél, hogy anyagod olvasásakor rögtön úgy érezzék, hogy meg akarnak téged ismerni, jól illenél a csapatukba. Ha ezt sikerül elérned, máris nyert ügyed van.

(J.D.)

12 jel, hogy vissza kell utasítanod egy állásajánlatot

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>