Olajok és zsírok küzdenek az agyad irányításáért

Olívaolaj
Olívaolaj

A fehérjékkel és szénhidrátokkal karöltve a zsírok is fontos részei egy jó, tápanyagban gazdag diétának. Grammonként több mint kétszeresét tartalmazzák a szénhidrátokban és fehérjékben megtalálható kalóriáknak. A zsiradékok új ízt adnak az ételeknek, továbbá mindenkinek szüksége van rájuk az egészsége és testsúlya megőrzéséért. 

Az Omega-3 jótékony hatásai

Néhány jótékony hatású olaj, például az olíva vagy a repce Omega-3 savakkal látják el a szervezetet, csökkentve az ízületi fájdalmat és a koleszterin szintet. Az Omega-3 továbbá segíthet a migrénes fejfájások ritkításában és a bőrünket is védi a káros napsugaraktól.

Telített zsírok

Telített zsírok csak kevés zöldségben találhatók, azonban szerencsére előfordulnak például a vajban, a disznózsírban, a krémsajtban és a tejszín vagy sajt alapú salátaöntetekben is. A telített zsírokról régen azt hitték, hogy hozzájárulnak a szívbetegségekhez.

Még mindig folynak a találgatások, hogy a telített zsírok tényleg annyira károsak-e, amennyire régen gondolták.

Fontos megjegyezni, hogy nem szabad hirtelen vaj-őrültté válni és túlzásba vinni a telített zsírok fogyasztását.

Szterol és szanol

A szterol és szanol típusú olajok kis mennyiségben megtalálhatók pár növényben. Ezeknek az olajoknak hasonló a felépítésük a koleszterinéhez. Ezek a vegyületek a koleszterinnel harcolnak az agyi receptorok irányításáért, ez pedig alacsonyabb koleszterin szinthez vezet. Mivel nem lehet csak ételekből elég mennyiséget bevinni szervezetünkbe, a gyártók sűrített formában szerolokat és szanolokat adtak hozzá néhány termékhez, mint például a margarin.

(K.D.)

A cikk forrása itt >>