Nyolc csodagyerek, és amit tizenegy éves korukra elértek

Egy csodagyerek a felnőtteket is lekörözi bármiben
Egy csodagyerek a felnőtteket is lekörözi bármiben

Legtöbben hétköznapi életet élünk. Iskolába járunk, dolgozunk, esetleg építjük a karrierünket és anyaként is helytállunk. Egy-egy területen kiemelkedő tehetséget mutatunk, ez azonban igencsak relatív. Főleg, amikor szembesülünk azzal, hogy néhány csodagyerek már tizenegy éves kora előtt képes volt arra, amire mi felnőtt fejjel, sőt még annál sokkal többre is. Íme, nyolc csodagyerek, akik kiemelkedő teljesítményt értek el a legkülönbözőbb területeken.

Polgár Judit

A magyar sakkozó hatéves korában játszotta első nagy tornáját, tizenegy évesen pedig már legyőzte első nagymesterét, Vlatko Kovacevicet. A csodagyerek maga 1991-ben, tizenöt évesen nyerte el a sakkmesteri rangot, akkoriban a valaha volt legfiatalabbként. Polgár Judit a mai napig a történelem legjobb női sakkozója.

Pryanshi Somani

Az 1998-as születésű Pryanshi Somani tizenegy éves kislányként szerepelt a Fejben-számolás világdöntőjében, három számban. A csodagyerek a felnőttekkel szemben egy számban arany, míg kettőben ezüstérmet vihetett haza.

Blaise Pascal

A francia matematikus, fizikus és filozófus Blaise Pascal igazi csodagyerek volt. Kilencévesen írta meg a rezgő testekről szóló előadását, tizenegy évesen pedig bizonyította is elméletét. A hidrosztatikai nyomással kapcsolatos, manapság Pascal-törvényként ismert szabályát tizenhat évesen alkotta meg.

Wolfgang Amadeus Mozart

Az osztrák csodagyerek, Wolfgang Amadeus Mozart háromévesen kezdett el csembalón játszani, ötévesen pedig már saját darabokat írt. Nem sokkal később három és fél éven át tartó európai koncertkörútra indult édesapjával és nővérével.

Kim Ung-Yong

Kim Ung-Yong már hathónaposan képes volt beszélgetni, négyéves korára pedig megtanult japánul, koreaiul, németül és angolul is. Három- és hatéves kora között egyetemi fizika kurzuson vett részt. A csodagyerek felnőttként a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült mint a legmagasabb IQ-val rendelkező személy. (Kim Ung-Yong IQ szintjét valamivel 210 fölé becsülik.)

Pablo Picasso

Picasso édesanyja szerint a festő első szavai a “piz, piz” voltak, ami a ceruza rövid, spanyol megfelelője. Míg ennek hitelességére nincs bizonyíték, azt tudhatjuk, hogy a csodagyerek mindössze nyolcéves volt, amikor megfestette a Picador című művét.

Anna Paquin

A színésznő tizenegy évesen, valaha volt második legfiatalabbként nyerte el a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Zongoralecke című filmben nyújtott alakításáért. Azóta rengeteg további díjat tudhat magáénak, többek közt a True Bloodért szerzett Golden Globeot.

Gregory Smith

Az amerikai csodagyerek tizennégy hónaposan már könyveket volt képes memorizálni, hétévesen pedig már a középiskolát kezdte – amit két év alatt el is végzett. Tízévesen egyetemre ment, majd mester diplomát szerzett a Virginia Egyetemen. Mindeközben tevékeny aktivizmust folytatott a gyermekek jogaikért, amiért ötször jelölték Nobel-békedíjra.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Ha még nem hallottál Annie Leibovitzról, most megismerheted a fotósok királynőjét!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>