Nyepi nap és Ogo Ogo, amikor Bali egy napra elnémul

Bali szigetén fontos szerep jut a szörnyeknek ilyenkor
Bali szigetén fontos szerep jut a szörnyeknek ilyenkor

Az indonéziai Bali szigete a világ egyik legkedveltebb úti célja. Akik ide érkeznek, már tudják, hogy a balinézek hivatalos vallása a hinduizmus, annak is egy különös, csak a szigetre jellemző változata. A helyiek a hónap szinte minden napján ünnepelnek, felvonulásokat és szeánszokat tartanak, amiket énekléssel, dobokkal kísérnek. Évente egy nap azonban megfordul a kocka. Bali elcsöndesedik, az utcák elnéptelenednek. Ez a Nyepi napja. 

A Nyepi nap, azaz a Csönd napja a hindu újév csakis Bali szigetére jellemző ünnepe. Ilyenkor egy egész napra kihalnak az utcák és a boltok, senki nem hagyhatja el az otthonát huszonnégy órán keresztül.

A bezárkózás és a némaság lényege, hogy zavartalanul elmélyedhessünk gondolatainkban. Nincs más dolgunk, mint meditálni és önmagunkra reflektálni, létezésünk okán és célján gondolkodni. Bármi, ami ezt megzavarhatná, szigorúan tiltott.

A legfontosabb szabályok, amelyeket be kell tartani a Nyepi napon

  • Tilos a kültéri világítás. Ha a házban felkapcsolod a lámpát, be kell húzni a függönyöket, hogy ne jusson ki a fény.
  • Tilos dolgozni.
  • Tilos elhagyni az otthonod vagy a szállásod.
  • Tilosak a szórakoztató eszközök, játékok (és ebbe a szex is beleszámít)

Csakis a Pecalang, a Nyepi szabályainak felügyelője képez kivételt ezek alól. Az ő dolga ugyanis, hogy az utcákat és a tengerpartokat járja, és biztosítsa, hogy mindenki betartsa az előírásokat. A vallásos hagyományok “biztonsági őre” felelős mind a helyiek, mind a turisták felügyeléséért, hiszen a szabályok minden Bali szigetén tartózkodó személyre egyaránt vonatkoznak. Ilyenkor nem csak a boltok és a benzinkutak tartanak zárva, hanem szó szerint az egész sziget, tehát a kikötők és repülőterek is. Egyedül a kórházi ügyelet marad nyitva, vészhelyzet esetére.

Ogo Ogo ünnepén jönnek a szörnyek

A Csönd napját azonban – nem meglepő módon – hatalmas banzáj előzi meg. Ogo Ogo ünnepén a gyerekek által készített hatalmas szörnyeket vonultatnak fel az utcákon. A szörnyek jelképezik azt a rosszat, amit elűznek az életükből, így remélve egy szebb, új évet.

A negatív energiáktól való megszabaduláshoz még egy, hasonlóan érdekes szokás párosul. Iszonyatos hangzavarral próbálják elkergetni a gonoszt, amit edények és egyéb csörgő-zörgő tárgyak ütlegelésével érnek el. Idén március 17-én, este hattól kezdődött Balin a hangzavar, reméljük, sikerült elűzni az összes gonoszt a szigetről.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>