Nyaraláskor a napvédelem gyerekeknek kitüntetett figyelmet érdemel!

A napvédelem gyerekeknek kötelező!
A napvédelem gyerekeknek kötelező!

A gyermekek bőre különösen érzékeny a káros napsugarakra. Elég, ha csak egyszer ég le a bőrük hólyagosra, a melanoma kialakulásának esélye máris megkétszereződik. Éppen ezért a napvédelem gyerekeknek kitüntetett figyelmet érdemel, amennyiben nem akarjuk a bőrrákot kockáztatni.

Íme, a leggyakrabban feltett kérdések és válaszok, melyeket a hatásos napvédelem témájával kapcsolatban tudni érdemes.

A napvédelem már a babáknál elkezdődik?

A napvédelem mást jelent egy baba esetében és mást egy négyévesnél. A babák bőre ugyanis nagyon érzékeny, és mindent magába szív, a naptejben található vegyszereket is. Hat hónapos kor előtt igyekezzünk ruhákkal védeni a végtagokat és a fejet is! Valamint kerüljük a napot reggel tíz és délután négy óra között!

Mire figyeljünk a naptej használatánál?

Akkor hatásos a napvédelem gyerekeknek, ha kellően körültekintőek vagyunk a részletekben is. Tehát ha nem felejtjük el bekenni a füleket, lábfejeket, valamint a térd mögötti és a karok külső részét sem. Tegyük mindezt fél órával a strandra indulás előtt, hogy a napkrémnek legyen ideje beszívódni. Ismételjük meg a műveletet kétóránként, pancsolás és heves izzadás esetén akár gyakrabban is.

Télen is szükséges a napvédelem gyerekeknek?

Az UV sugarak nyolcvan százaléka könnyedén áthatol a felhőkön és visszaverődik a homokról, vízfelszínről, sőt az aszfaltról is. Ebből kiindulva kijelenthetjük, hogy a napvédelem gyerekeknek igenis fontos a felhős, hidegebb napokon is. Használjunk naptejet és védjük a bőrüket, akármilyen időben engedjük ki őket játszani.

Elég D-vitamint termel a gyerek, ha mindig be van kenve naptejjel?

A szervezetnek szüksége van D-vitaminra, hogy felszívja a kalciumot és megerősítse a csontokat. Tanulmányok azonban kezdenek összefüggéseket találni a gyerekek csökkent D-vitamin szintje és a naptej használatának elterjedése között. Győződj meg róla, hogy gyermekednél fennáll-e a probléma, és szükség esetén pótoljátok a hiányzó D-vitamin szükségletet étrend-kiegészítők segítségével.

A családomnak sötét bőre van. Így is aggódnunk kell a Nap miatt?

Tévhit, hogy csak azért, mert valakinek sötét a bőre, immunis a bőrrákra. A napvédelem gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt nagyon fontos, akár világos, akár sötétebb bőrűek. A bőrrák méghozzá gyakran veszélyesebb is a sötét bőrön, hiszen csak később fedezik fel a jelenlétét.

Fontos a napszemüveg gyerekeknek?

A napvédelem fontos része a napszemüveg viselése is. A szemkörnyéki bőr ugyanis kifejezetten érzékeny, ezért már hat hónapos kortól ajánlott az UV-szűrővel ellátott gyermek napszemüveg viselése.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Ha a jobb egészségedért napozol, ügyelj a részletekre!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>