A Nordic walking ma a legdivatosabb gyaloglás

Nordic walking
Nordic walking

Szerencsére Magyarországon kialakult az az egészségtudatos életmódot választó réteg, amely még 50 fölött is aktívan sportol és foglalkoztatja a jó kondíció megőrzése. Ezért is válhatott az utóbbi években az egyik legnépszerűbb szabadidősporttá a Nordic walking, vagyis északi séta. 

Vissza a természetbe!

A profi sífutók által, nyári edzésként alkalmazott technika húsz évvel ezelőtt vált tömegsporttá a világon. A Nordic walking egyesíti a sífutás lépés-, és ugrótechnikáit a futás és a fitnesz elemeivel, így minden korosztálynak egészséges mozgásformát biztosít. Az emberi izmok 90 százalékát megmozgató testedzést tengerparton, erdőben vagy sík terepen érdemes végezni. A helyes technika alkalmazásával a nyak, hát és vállizomzatot is átmozgatjuk. Növeljük a test és az agy oxigénellátását és nem utolsósorban hatékonyan fejlesztjük testünk állóképességét. Egy sima gyalogláshoz képest a Nordic walking 20 százalékkal több kalóriát éget el. Így a fogyókúrázóknak is különösen ajánlott. Többek között az ízületeket kímélő mozgásformája miatt, ami a gyaloglást segítő botoknak köszönhető.

Gyaloglásra fel!

A Nordic walking két fontos összetevője egy jó minőségű bot beszerzése és a jó mozgástechnika elsajátítása. A legnagyobb kiadást a botok és egy túra cipő megvásárlása jelenti, de ezeken nem érdemes spórolni, mert az alapját képezik a sport hatékony elsajátításának. A két speciálisan erre a célra kifejlesztett bot és a mozdulatok helyes használatát érdemes szakértő edzőtől megtanulni. Utána már csak rajtunk múlik, mikor, kivel és mennyit gyalogolunk. A kar és az ellenkező oldali láb egyszerre való mozgatása, a sarok és a felsőtest helyes tartása némi gyakorlást igényel, de a kellő technika elsajátítása után megérezhetjük a Nordic walking testre gyakorolt jótékony hatását.

Egy óra is elég lehet

Egy másfél órás edzés tíz perces bemelegítéssel kezdődik. A következő blokk a gyaloglás technikájának és a párhuzamos kéz/láb mozgásnak a begyakorlása, ami 30-40 percet vesz igénybe. Ez a kevésbé megerőltető része az edzésnek, így ha csoportban gyakorolunk, akkor ebben a szakaszban még a társaság iránti igényünket is kiélhetjük. Egy rövid szünet után az edzés második fele már több koncentrációt és nagyobb erőfeszítést igényel. Megőrizve a gyaloglás ritmusát izomerősítő mozgásokat végzünk, vagy az egyenes talaj helyett a hegymenetet gyakoroljuk. Majd egy tíz perces levezető nyújtás után elégedetten számolhatjuk meg a legyalogolt kilométerek számát, és lehetünk méltán büszkék arra, hogy ma is sokat tettünk egészségünkért.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>