A női nemi szerv az évek múlásával együtt változik

A női nemi szerv is változik
A női nemi szerv is változik

A női nemi szerv az öregedésnek köszönhetően örökké változik. A menopauza után figyelhető meg a legtöbb átalakulás. Sajnos kevés cikk beszél nyíltan a változásokról, így sok nő tájékozatlan marad. Ne kerülgessük tovább a forró kását, lássuk, mi az, amiről mindenki csendben hallgat! 

A szőrzet mennyisége és milyensége átalakul

A női nemi szerv legszembetűnőbb változása mindenképpen az őszülő, vékonyodó, ritkuló fanszőrzet. Dr. Yael Swica orvos szerint általában nem veszik el teljesen szeméremszőrzetünk, de látványosan kevesebb lesz belőle. A menopauza után a fejbőrön, a lábon és a karon is ritkulni kezdhet a szőrzet. Pozitív változásnak tekinthetjük ezt, hiszen kevesebb borotválásra, gyantáztatásra van szükségünk. Sajnos azonban sokaknál máshol jelenik meg szőr, például az arcukon vagy a hasukon.

Megváltozik maga a vagina is

Az ösztrogén szint csökkenése miatt drámai változáson esik keresztül a vaginánk, mind kinézeti, mind funkcionális szempontból. „A női nemi szerv tágsága és hosszúsága egyaránt összeszűkülhet és összezsugorodhat” – nyilatkozza az orvos. Mivel a vagina fala vékonyabbá válik és veszít rugalmasságából, irritáció léphet fel. A menopauza után lévő nők 20-50 százaléka panaszkodik égő, viszkető érzésre. A nemi szerv kellemetlensége a szexuális együttléteket is nehezebbé teheti.

Szüntessük meg a fájdalmat!

Szerencsére van megoldás a viszketésre. A női nemi szerv hidratálása elengedhetetlen. Vásároljunk intim mosakodókat, melyek segíthetnek a nedvesség megőrzésében. Szex közben használjunk síkosítót vagy kókuszolajat, így megóvhatjuk vaginánkat a kidörzsölődéstől. Ha tehetjük, maradjunk szexuálisan aktívak, hiszen így rugalmasabb marad a női nemi szerv.

Fokozottabb a fertőzésveszély

Ösztrogén nélkül a húgycső körüli szövetek elvékonyodnak, így sokkal fogékonyabbak leszünk a különféle húgyúti fertőzésekre. A hámszövet vastagságának megváltozása miatt nagyobb a szexuális úton terjedő betegségekre és a HIV-re való hajlam. Az ösztrogén helyi pótlása segíthet a betegségek megakadályozásában.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>