Nincs elég pénzed a kalandokra? Így spórolj, ha utazol!

Az utazási költség csökkenthető

Az utazási költség nagyon sok részösszegből áll, amiket ha a tervezésnél nem jól mérünk fel, kellemetlen meglepetések érhetnek minket a helyszínen. Néhány tippet mutatunk most neked, hogyan tudsz spórolni az utazás alatt, úti céltól függetlenül. 

Érdemes még az utazás előtt tervet összeállítani és minden felmerülő költséggel számolni. Ha időben foglalod az utazást, valamint a szállást és a nyaralás alatt is okosan gazdálkodsz, jelentős összegeket spórolhatsz meg!

Étkezés

Szinte minden nagyvárosban jellemző, hogy nemcsak az éttermek, de kisebb bisztrók vagy akár a hipermarketek kávézói is kínálnak déli menüket, általában megfizethető áron. Úgy kóstolhatunk bele az adott ország specialitásaiba, hogy közben nem kell egy vagyont ott hagynunk. De akár megvásárolhatjuk az adott különlegességet a szupermarketben, amit egy újonnan felfedezett parkban, egy piknik keretében fogyasztunk el.

Egy nagyhírű éttermet szeretnénk kipróbálni szerényebb árfekvésben? Megint a déli menü a megoldás: hétköznap délben még a drágább éttermek is megfizethető áron kínálják a finomabbnál finomabb fogásokat.

Jellemző, hogy a városok diáknegyedeiben, az egyetemek mellett sok olyan kisvendéglő található, ahol nagyon jó ételekkel, viszont alacsonyabb árkategóriában kínálnak helyi specialitásokat. Sokszor autentikusabb fogásokkal találkozhatunk itt, mint a túlzsúfolt és méregdrága turistacsalogató belvárosi éttermekben.

Szállás

Mindenképpen érdemes a turistaszezon előtti és utáni ajánlatokat végignézni, mert olyan, megdöbbentően olcsó ajánlatokkal találkozhatunk, amelyekkel főszezonban soha. Érdemes vasárnapról hétfőre virradó éjszakára időzíteni a foglalást, mert olyankor sokkal kedvezőbbek a szobaárak.

Több hotellánc is kidolgozta a saját hűségprogramját: sokszor már az első látogatás is beleszámít a hűségpontok gyűjtésébe. A különböző fokozatok azután többféle kedvezményre nyújtanak jogosultságot, amelyekkel érdemes élni, így megspórolva nem kevés összeget az utazás keretéből.

Utazás

Európában érdemes információkat gyűjteni a különböző vasúti kedvezményekről: sok európai vasútvonalon léteznek olyan nemzetközi jegyek, amellyel két hétig vagy egy hónapig is lehet az európai nagyvárosok között utazni, így pedig az utazási költség is nagyban csökkenthető.

Egy-egy nagyvárosban pedig érdemes figyelni azokat a lehetőségeket, amelyek a tömegközlekedés használata mellett esetleg múzeumba való belépésre is jogosítanak.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>