Nincs elég pénzed a kalandokra? Így spórolj, ha utazol!

Az utazás lehet sokkal olcsóbb
Az utazás lehet sokkal olcsóbb

Egy utazás költsége nagyon sok részösszegből áll, amiket ha a tervezésnél nem jól mérünk fel, kellemetlen meglepetések érhetnek minket a helyszínen. Néhány tippet mutatunk most neked, hogyan tudsz spórolni az utazás alatt, úti céltól függetlenül. 

Étkezés

Szinte minden nagyvárosban jellemző, hogy nemcsak az éttermek, de kisebb bisztrók vagy akár a hipermarketek kávézói is kínálnak déli menüket, általában megfizethető áron. Úgy kóstolhatunk bele az adott ország specialitásaiba, hogy közben nem kell egy vagyont ott hagynunk. De akár megvásárolhatjuk az adott különlegességet a szupermarketben, amit egy újonnan felfedezett parkban, egy piknik keretében fogyasztunk el.

Egy nagyhírű éttermet szeretnénk kipróbálni szerényebb árfekvésben? Megint a déli menü a megoldás: hétköznap délben még a drágább éttermek is megfizethető áron kínálják a finomabbnál finomabb fogásokat.

Jellemző, hogy a városok diáknegyedeiben, az egyetemek mellett sok olyan kisvendéglő található, ahol nagyon jó ételekkel, viszont alacsonyabb árkategóriában kínálnak helyi specialitásokat. Sokszor autentikusabb fogásokkal találkozhatunk itt, mint a túlzsúfolt és méregdrága turistacsalogató belvárosi éttermekben.

Szállás

Mindenképpen érdemes a turistaszezon előtti és utáni ajánlatokat végignézni, mert olyan, megdöbbentően olcsó ajánlatokkal találkozhatunk, amelyekkel főszezonban soha. Érdemes vasárnapról hétfőre virradó éjszakára időzíteni a foglalást, mert olyankor sokkal kedvezőbbek a szobaárak.

Több hotellánc is kidolgozta a saját hűségprogramját: sokszor már az első látogatás is beleszámít a hűségpontok gyűjtésébe. A különböző fokozatok azután többféle kedvezményre nyújtanak jogosultságot, amelyekkel érdemes élni, így megspórolva nem kevés összeget az utazás keretéből.

Utazás

Európában érdemes információkat gyűjteni a különböző vasúti kedvezményekről: sok európai vasútvonalon léteznek olyan nemzetközi jegyek, amellyel két hétig vagy egy hónapig is lehet az európai nagyvárosok között utazni.

Egy-egy nagyvárosban pedig érdemes figyelni azokat a lehetőségeket, amelyek a tömegközlekedés használata mellett esetleg múzeumba való belépésre is jogosítanak.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>