Hallottál már az öregek városáról? Mi megtaláltuk.

Az öreg emberek városa
Az öreg emberek városa

Ígéretes lakások állandó felügyelettel, szanatóriumok és egyenletes utcák. A chilei Valvida meglepő gyógyír az öregedő társadalom kezelésére. 

Minden ideális

Képzelj el egy várost, ahol kényelmesen és méltóságban töltheted el öreg napjaidat. Egy olyan helyet, ahol minden eshetőségre van megoldás. Amennyiben még jó szellemi és fizikai állapotnak örvendesz, lakást kapsz egy olyan épületben, ahol hozzád hasonlókkal együtt lakhatsz. Mindeközben folyamatos segítségre számíthatsz, programokat szerveznek neked és társasági életet is élhetsz. A tömegközlekedés olcsó, méghozzá a te igényeidre szabva. Az utcák egyenletesek, a gyalogátkelőnél pedig van időd kényelmesen átsétálni a zöldön.

Ha az egészséged romlani kezdene, számíthatsz folyamatos ápolásra, kórházi ellátásra. Nem kell aggódnod, mi lesz, ha már nem tudsz gondoskodni magadról, mert itt mindig van kire számítanod. Hát nem a tökéletes hely, ahol öreg napjainkat elképzeljük?

Valvida minden negyedik lakója idős ember

Dél-Chilében található az a festői városka, ahol mindez valósággá vált. Az öreg gondozás problémáját szeretné az ország ezzel a megoldással kezelni. Chile lakosságának tizenhét százaléka hatvan év felett jár, Valvidában az arány lassan eléri a huszonöt százalékot. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint legalább ötszáz idősgondozással foglalkozó intézménynek kéne működnie az országban. Ezzel szemben számuk csak nyolcvan körül mozog.

A város folyamatosan fejlődik

Az öreg családtagok megsegítésére nyitott meg Valvida nyugdíjasoknak kiépített része 2013-ban. Húsz bungalóval indítottak, de a városrész hamar terjeszkedni kezdett. Az érintett terület köré falat húztak, mely bár bezártság érzetet kelthet, valójában a tolvajok távoltartásában játszik fontos szerepet.

Valvida folyamatosan fejlődik, építkezik. A következő három évben rehabilitációs központ nyílik, ahol orvostanhallgatók kezelik majd a pácienseket, valamint állami beruházással spa és rekreációs központ épül.

Chile folytatja az idős embereknek szánt beruházásokat

Előreláthatólag Chile a jövőben is folytatni fogja a hasonló jellegű beruházásokat. Erre hatalmas szükség van, hiszen, bár Valvida példamutató kezdeményezés, sajnos a többség számára egyáltalán nem elérhető. Remélhetőleg azonban, -a nem is olyan távoli jövőben- sikerül kiépíteni egy nyugdíjasok számára biztosított ellátási rendszert, ahol mindenki méltósággal töltheti el öreg napjait.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>