Neveljük gyerekeinket pozitív testkép kialakítására!

A pozitív testkép sokat segít egy kamasznak
A pozitív testkép sokat segít egy kamasznak

A felmérések szerint a legtöbb nő elégedetlen az alakjával. Beleértve a tinédzsereket és a gyerekeket is. A médiában megjelenő ideálok és a testsúlyra irányuló kritikák ugyanis már a korai gyermekkorban sebet ejthetnek az önképünkön.

A pozitív testkép hiánya fiatalkorban alacsony önbecsüléshez, depresszióhoz és étkezési zavarokhoz vezethet. Éppen ezért nagy a felelősség rajtunk, szülőkön, hogy segítsük gyermekünket a pozitív testkép kialakításában. Mutatjuk, mit tehetünk!

Tanítsd meg, hogy minden test jó test!

A pozitív testkép kialakításához használjunk konkrét példákat. Mutassuk be gyermekeinknek, hogy minden test jó test! Hívjuk fel a figyelmüket, hogy a test csak külsőség, meg kell látnunk az embert mögötte. Hiszen az első, amit egy magas emberen látunk, az, hogy magas. Egy túlsúlyos emberen pedig, hogy túlsúlyos. Azonban ezek a tények nem befolyásolhatják, mennyire tiszteljük és szeretjük a másikat.

Erősítsd a családi köteléket közös étkezésekkel!

A szoros és bizalmon alapuló kapcsolat kialakítása a családtagok között kulcsfontosságú. Így érheted el ugyanis, hogy gyermekeid hozzád forduljanak, ha problémájuk van. A közös étkezések alatt megnyílhattok egymásnak, és beszélhettek a pozitív testkép kialakításáról. Ugyanakkor figyelemmel követheted mit és mennyit esznek, így könnyebben feltűnik, ha gyermeked étkezési zavarokkal küzd.

Kutatások kimutatták, hogy a közös étkezések és a jó gyerek-szülő viszony segít a gyerekeknek a pozitív testkép és az egészséges önbecsülés kialakításában, ami iskolai teljesítményüket is javítja.

Magyarázd el a médiában látott és a valódi testek közötti különbséget!

A pozitív testkép kialakítását könnyen hátráltatják a médiában bemutatott tökéletes alakok. Magyarázd el gyermekeidnek, hogy a reklámok hogyan retusálják a képeket, és hoznak létre irreálisan tökéletes modelleket. Tanítsd meg őket, hogy a tévében látottak távol állnak a valóságtól. Ahelyett, hogy ideákat kergetnének, tanulják meg értékelni a saját és mások testét különbségeikkel és egyediségükkel együtt.

Mindemellett fontos, hogy elbeszélgess velük arról, hogyan is működik az emberi test.

Magyarázd el, melyik étel hogyan hat a szervezetükre, és a pubertás milyen változásokat hoz. A pozitív testkép kialakításához elengedhetetlen, hogy a fiatalok megértsék és elfogadják testük átalakulását.

Koncentrálj a belső értékekre!

A külsőségek háttérbe szorítása és a belső értékek elismerése a kulcs a pozitív testkép és az egészséges önbecsülés kialakításához. Tanítsd meg gyermekeidet, hogy ne a csomagolás alapján ítéljenek, hanem igyekezzenek a személyiséget és az egyéniséget értékelni.

(D.R.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Ezt a hat könyvet minden nőnek el kell olvasnia

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>