Nevelj környezettudatos gyereket, megéri!

Egy környezettudatos gyerek a jövő felnőttje
Egy környezettudatos gyerek a jövő felnőttje

Bolygónk épsége nagymértékben rajtunk múlik. Egyre növekvő probléma a globális felmelegedés és az óceánokban felgyülemlett, lebomlatlan műanyag. Azonban még nem késő tenni ellene! A környezettudatos nevelés az egyik legjobb módszer, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, megóvjuk bolygónkat a jövő generációinak. Hiszen “a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Mutass példát!

A gyerekek akkor is figyelnek, utánoznak, amikor nem számítunk rá. Mire megnőnek, ez észrevétlenül beépül a viselkedésükbe. Épp ezért fontos, hogy környezettudatos magatartással mutassunk példát. Ha eleve azt látja otthon, hogy lekapcsoljuk a villanyt, amikor nem használjuk, nincs szükség külön erőfeszítésre, hogy erre szoktassuk. Néhány hasonló, házon belüli trükkel, már rengeteget tehettek a fenntarthatóságért. Például elzárjátok a csapot, amikor nincs rá szükség, rövidebb ideig zuhanyoztok, kevesebb húst esztek vagy szelektíven gyűjtitek a szemetet.

Menjetek a szabadba!

Minél több időt tölt egy gyerek a természetben, annál valószínűbb, hogy magától kezd el érdeklődni a környezettudatos életmód iránt. A kalandos erdei séták, a piknik a parkban és a téli szánkózás mind segíti, hogy kapcsolatot alakítson ki az anyatermészettel. A szabadban töltött élmények megszerettetik vele a környezetet. Ezáltal pedig rájön, hogy óvni, védeni kell azt.

Beszéljetek a környezetvédelmi problémákról!

Ahhoz, hogy egy gyerek környezettudatos lehessen, ismernie kell az okokat, miért van erre szükség. Magyarázd el neki, hogyan befolyásolja a fűtés felcsavarása a bolygó hőmérsékletének emelkedését! Vagy, hogy a fák kivágásával hogyan tűnik el rengeteg állat élőhelye. Így érzékenyebb lesz a természetvédelmi kérdések iránt, környezettudatosabban fog élni.

Vegyetek részt környezettudatos programokon!

Egy gyereket büszkeség tölt el, ha tudja, ő maga, személy szerint tett valamit a környezetért. És arra is nagy esély van, hogy még élvezni is fogja. Segítsetek békáknak átkelni az úton, készítsetek hulladékból terméket vagy akár komposztálhattok is. A nemzeti parkok, a környezetvédő szervezetek a kamaszoknak is rengeteg programot kínálnak, amik segítik kialakítani a környezettudatos gondolkodást.

Utazzatok!

Nem kell drága szállodákra költeni ahhoz, hogy élvezzétek az utazást. A kempingezés a szabadban sokkal nagyobb kaland. Így felfedezhetitek az adott hely növény és állatvilágát, közelebb kerülhettek a természethez. Közben pedig megbeszélhetitek, hogy az adott országban, hogyan kezelik a környezetvédelmi kérdéseket. Például szelektíven gyűjtenek-e, vagy többet használnak biciklit, mint mi.

(D.R.)                                                                                     A cikk forrása itt >>

10+1 tipp, hogyan legyél környezettudatos

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>