Nem tudod, mit jelent az asszertív kommunikáció? Pedig neked is segíthet!

Az asszertív kommunikáció sokat segít
Az asszertív kommunikáció sokat segít

Az úgynevezett asszertív kommunikáció félúton helyezkedik el a passzív és az agresszív viselkedés között. Gyakran összekeverik az utóbbival, sajnos tévesen.  Az asszertivitás révén képesek vagyunk megfogalmazni véleményünket és megvédeni álláspontunkat, de a fogalom ennél sokkal összetettebb. Egy biztos, ha mindannyian így kommunikálnánk, hatékonyabb lenne az információátadás, ahogyan egymás megértése is. 

Amikor valaki nem tudja megfelelően kifejezni magát, gyakran önbizalomhiányáról ad tanúbizonyságot. A visszahúzódóbb, félénkebb személyeknek nem egyszerű kiállni álláspontjuk mellett. Az asszertív kommunikáció olyan beszédforma, melynek során az illető korrekt, egyenes, őszinte módon formálhatja meg mondandóját. Mindeközben tiszteli és elfogadja a másik fél véleményét is, nem mellőzi annak nézőpontját.

Passzív viselkedés

A passzív viselkedést képviselő emberek elsődleges célja a másoknak való megfelelés. Belső késztetést éreznek arra, hogy megüssék mások mércéjét, így gyakran elnyomják véleményüket, és csak bólogatva egyetértenek a körülöttük lévőkkel. Akik eszerint a viselkedésforma szerint élnek, más kezébe akarják adni a hatalmat és vele együtt a felelősséget is. A passzivitás nem hatékony kommunikáció, hiszen olyan, mintha csak egy fél venne benne részt.

Agresszív viselkedés

Amikor valaki agresszíven viselkedik, semmibe veszi mások érzéseit, agresszív viselkedésről beszélünk. Nem érdekli, mit akar mondani a másik, meg sem próbálja megérteni, mi a vele szemben álló álláspontja. Az agresszív személyek a sikeres kommunikáció egyértelmű szabotőrjei.

Hogyan segít az asszertív kommunikáció?

A két véglet között található a kommunikációs formák Mekkája, az asszertivitás. Elsajátítása ennek a konfliktusmentes, hatékony információcserének áttörést hozhat az életedbe. Ha testvéreiddel eddig elbeszéltetek egymás mellett, partnereddel tányérokat dobáltatok vitáitok során, megéri elgondolkozni az alábbi tanácsokon.

Soha ne hagyd magadat manipulálni! Nem kell, hogy mások rád erőltessék akaratukat, bátran lehetnek kijelentéseid neked is. Viszont mindig hallgasd meg a másik oldalt is!

Tiszteld beszélgetőpartneredet! Nem gondolhatjuk mindig mindannyian ugyanazt, pontosan ettől ilyen színes az emberiség. Ne feledd, attól, mert valaki nem ugyanazt mondja, mint te, nem lesz feltétlenül rossz amit gondol, csak más.

Kerüld a stresszt! Ha valaki nem képes odafigyelni a mondandódra, és csak az őrületbe kerget agresszivitásával, maradj nyugodt! Nem mindenki ismeri az asszertív kommunikáció lényegét, esetleg mutasd meg neki ezt a cikket, hátha úgy előrébb juttok.

Mindig hallgasd meg mások véleményét és tanácsait! Ha úgy érzed, segíthetnek, fogadd meg őket. Ha nem érzed magadénak a másik javaslatait, udvariasan utasítsd vissza azokat, így senkinek sem kell megsértődnie.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>

Megfelelő kommunikációval javíthatsz a kapcsolataid minőségén