Ne vedd félvállról a karácsonyi stresszt!

A karácsony ma a stressz ideje is
A karácsony ma a stressz ideje is

A legtöbb embert jelentős stressz éri az ünnepek alatt, de különösebben nem foglalkoznak vele. A pszichológus szerint viszont nagyon is kellene! 

A fáradtság, a mértéktelen ételfogyasztás, a mozgás elhanyagolása, a közös vacsorától való rettegés mind előjelei lehetnek a stressznek.

Átmenetileg elveszítjük a napi rutint

A pszichológus szerint a karácsony az extra feladatkörök és a napi rutin radikális megváltozásának az időszaka. A sok ember, az alkohol, az étel, a felpörgött gyerekek mind hozzájárulhatnak a túlterheltséghez. Fáradtságként, másnaposságként éljük meg a jelenséget, miközben igazából stressztől szenvedünk.

„Felnőttként gyermekszerepbe taszítva nem egyszerűek az ünnepek. Meglátogatjuk szüleinket és visszatérünk gyermeki énünkhöz. Nem találkozhatunk a barátainkkal, nem internetezhetünk, nem vásárolhatunk anélkül, hogy szüleink ne szólnának bele időtöltésünkbe. Sajnos a stressz legtöbbször indulatosságba csap át” – magyarázza a szakértő.

Magányosabbak lehetünk

A pszichológus hozzáteszi azt is, hogy a karácsony egyeseknek az év legszomorúbb időszakát jelenti. Ilyenkor felszínre törnek az elnyomott érzések és felerősödik az elvesztett szeretteink miatt érzett szomorúságunk. A karácsony nagyon nosztalgikus, de sajnos nem csak jó értelemben.

Az egészségünkre is rossz hatással lehet a karácsony

Egy egyetemi professzor szerint a karácsony az egészségünket is befolyásolja. Akiket sok stressz ér ebben az időszakban, gyengülhet immunrendszerük, így fogékonyabbá válhatnak a megfázásokra. Mivel karácsonykor sok emberrel kerülünk érintkezésbe, megnő a fertőzések veszélye is. A hizlaló ételek, a sport mellőzése és a stresszes helyzetek a családban mind megpecsételik az ember egészségét.

Így kerüld el a bajt!

Kevés ember és annál is kevesebb kutatás foglalkozik a karácsony okozta stresszel, pedig tényleg nem szabadna figyelmen kívül hagynunk a tüneteket. Érdemes megfogadni a szakértők alábbi tanácsait:

  • Tervezz jó előre, hogy csökkentsd a nyomást!
  • Készülj föl előre, nem csak a vásárlásra, az anyagiakra és a főzésre, de a lehetséges stressz-forrásokra is!
  • Ne vegyél semmit túl komolyan!
  • Szabj határokat költségvetésednek!
  • Nem kell mindent egyedül csinálnod, kérj segítséget!
  • Fordíts időt magadra is!
  • Ne rakd túl magasra az elvárásaidat!

(M.F.)

A cikk forrása itt >>