Nem hagy alább a kánikula – Így védekezz a meleg ellen!

Így védekezz a meleg ellen!

Napok óta megsülünk a kánikulában, és nem úgy néz ki, mintha hamarosan hűvösebbre fordulna az idő. Érdemes ezért odafigyelned néhány nyári alapszabályra, amikkel sokat tehetsz a meleg ellen!

Kánikula aranyszabályok a meleg ellen

Nem is kérdés, hogy a szokásos 3 liter folyadéknál ilyenkor még többre van szükséged! Akkor is igyál, ha nem érzed magad szomjasnak, szervezetednek nagy szüksége van a folyamatos utánpótlásra! A cukros üdítőket lehetőleg teljesen hagyd el, igyál vizet – esetleg ízesített vizet -, hideg teát!

Fényvédő nélkül még csak az ablak közelébe se menj (az UV-sugárzás gond nélkül áthatol az ablakon és ugyanúgy károsítja bőröd, mintha kinn lennél), de a legnagyobb forróságban kalapot is kapj magadra, mielőtt útnak indulsz.

Az öltözködés aranyszabálya, hogy nem a mennyiség, sokkal inkább a minőség számít. A legrövidebb műszálas szoknyában is megsülsz ugyanis. Viselj inkább jól szellőző, pamut ruhákat, amikben bőröd is lélegezni tud!

Otthonra beszerezhetsz egy kis ventilátort, már az is sokat segít a hőérzeteden, ha legalább valami forgatja a levegőt. Plusz tipp: tegyél elé hideg vízbe mártott textilt vagy egy tál jégkockát, és máris hűtöd a levegőt is.

Mi a helyzet a klímával?

Sokan egyetérthetünk abban – főleg a társasházi lakásban, főleg a panelban lakók -, hogy klíma nélkül nehezen lehet kihúzni a nyarat. De azért ügyelj arra is, hogy ne ess át a ló túloldalára: ne nonstop és ne túl hidegen üzemeltesd a klímát!

A kinti kánikulából beesve jó ötletnek tűnhet 20°C-ra kapcsolni a klímát, hogy kellemessé váljon a levegő. Ezzel azonban a szervezeted is terheled, könnyen meg is fázhatsz, torokgyulladást kaphatsz. Az ideális, ha maximum 10°C-os különbség van a kinti és benti időjárás között – hidd el, ez is kellemes lesz otthon!

Gondolj arra is, hogy miközben te magad hűtöd, a bolygónkat melegíted! Nem hiába halljuk mindenhonnan, hogy örüljünk még ennek a kánikulának is, hiszen a következő nyarak már csak még forróbak lesznek. Ha nem bírod klíma nélkül, akkor is igyekezz takarékosan üzemeltetni, hogy a lehető legkevesebb felesleges energiát használd vele.

Nem csak neked van meleged, gondolj kedvencedre is!

A háziállatok is megszenvedik a kánikulát, ráadásul ők még izzadni sem tudnak, hogy ezzel hűtsék testüket. Gondoskodj ezért róla, hogy kis kedvencednek mindig legyen elegendő friss, hideg vize és egy nyugodt árnyékos helye, ahol leheveredhet hűsölni. Ma már potom pénzért kaphatsz zselés hűtőmatracot is, amiért négylábú barátod biztosan hálás lesz! De az is szuper megoldás a meleg ellen, ha időnként nedves kézzel áttörölgeted a mellkasát, hasát, nyakát, hogy ezzel is hűsítsd.

A sétára is ügyeljetek, a forró betonutak helyett keress inkább füves útvonalat, hogy védd a tappancsait! Lehetőleg kerüljétek a legmelegebb órákat, inkább reggel és késő délután – este menjetek sétára.

Korábbi cikkünkben praktikus eszközöket is összeszedtünk a nagy meleg ellen, olvasd el ezt is:

Nélkülözhetetlen otthoni kellékek a hőség ellen