Nem elég kilépni belőle, egy mérgező párkapcsolat sebei mélyen benned vannak

Egy mérgező párkapcsolat sebei a szakítás után is benned maradnak

Túl sokan tapasztaljuk meg életünk során, hogy milyen fájdalmas és szenvedésekkel teli egy mérgező párkapcsolat. Ne szégyelld, ha annak ellenére nem tudsz kilépni belőle, hogy tudod, menekülnöd kéne. Ehhez óriási erő kell. És ha végre sikerült, megteheted az első lépéseket a gyógyulás útján. De ez sem olyan könnyű ám, mint bármely szakítás után, hiszen egy mérgező kapcsolat mély sebeket hagy rajtad, melyek eltüntetéséhez hosszú időre és sok munkára van szükség. Te észreveszed magadon ezeket a sebeket?

Nehézséget okoz, hogy kiállj magadért

Mérgező személyiségéből fakadóan párod mindig felül akart kerekedni rajtad, a te véleményed és érzéseid szinte nem is számítottak. Bár eleinte még újra és újra próbálkoztál, később kezdted feladni és egészen beletörődtél. Most pedig már azt veszed észre magadon, hogy másokkal szemben is nehéz hangot adnod a véleményednek. Tudatosítsd magadban, hogy nem élsz már többé mérgező kapcsolatban, barátaid, családod és ismerőseid támogatnak, bátran lehetsz előttük önmagad!

Félsz a hangos érveléstől

A veszekedések mindennaposak voltak nálatok, párod pedig azzal próbálta ezeket megoldani, hogy felemelte a hangját. A verbális erőszak komoly nyomokat képes hagyni az emberben, ezért érthető, ha most is felcsendül benned a menekülési reflex, ha valaki felemeli  a hangját veled szemben. Ilyenkor nyugodtan kérd meg az illetőt, hogy fogja halkabbra és beszéljen veled nyugodtan ahhoz, hogy te is nyugodt tudj maradni.

Mindig kételkedsz magadban

Egy mérgező párkapcsolat talán legsúlyosabb sebe, hogy szépen lassan lerombolja az önbizalmad. Párod fegyverként használta ellened az olyan mondatokat, hogy nem vagy elég jó, nem értesz semmihez, míg végül talán elkezdtél hinni is neki. Hosszú és kemény munka lesz, mire az elvesztett önbizalmad vissza tudod építeni, de ne add fel! Folyamatosan kérj visszajelzést a környezetedtől, és építkezz a pozitív véleményeikből! Minden bókot, minden elismerést, mint egy-egy kis téglát építs be magadba!

Úgy érzed, minden a te hibád

Legalábbis ő ezt mondta…még akkor is, ha nyilvánvaló volt, hogy nem így van. Mostanra ez annyira beléd ivódott, hogy azon kapod magad, állandóan és mindenkitől bocsánatot kérsz a legapróbb dolgokért is. Itt ismét a saját erődre és munkádra lesz szükség ahhoz, hogy ezt ki tudd irtani magadból! Gondolj vissza néhány példára és immáron szabad emberként elemezd ki őket magadban! Rá fogsz jönni, hogy mennyire nem a te hibád volt. Ezután pedig minden adódó szituációhoz próbálj kicsit külső szemlélőként hozzáállni.

Félsz újra megbízni valakiben, nehogy újra megbántsanak

Az elején nem gondoltad volna, hogy rosszul fog elsülni. Minden rózsaszín és boldog volt, csak később jelentkeztek a jelek. És most félsz, hogy újra így jársz, ezért nem mersz bízni. Inkább fordítsd ezt a hasznodra! Már tudod, hogy milyen személyiségjegyeket kell kerülnöd egy férfiban és azt is tudod, hogy milyen jelek esetén kell rögtön sarkon fordulnod és azon nyomban otthagynod őt. Ezzel és az emberekbe vetett tudatos bízni akarásoddal kimászhatsz a gödörből! Indulj ki a körülötted levőkből, szeretteidből: ha ők mind bizalomra- és szeretetreméltóak, miért ne lehetnének azok a többiek is? Te épp rosszat fogtál ki, a legrosszabbat, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki ilyen lenne.

Azzal, hogy megszabadultál, megtetted az első lépést. De a munka másik része még csak most kezdődik: lelki egyensúlyod és önbizalmat helyreállítása egy mérgező párkapcsolat után. Nem lesz egyszerű, de az út végén ismét kiegyensúlyozott leszel!

Az eredeti cikk forrása itt >>