Nem csak azért szeretem Budapestet, mert szép

Szeretem Budapestet!
Szeretem Budapestet!

Budapestet idén tavasszal a worldchacha.com oldalon a világ második legszebb városának választották. Jómagam a hír hallatán egy cseppet sem lepődtem meg, sőt, a dobogó első helyét is bátran odaítéltem volna.

Mit tud Budapest, amit más városok nem?

Jártam én már sokfelé a világban, Európán innen és túl is, de sehol sem találkoztam ehhez fogható várossal. Itt bizony nem csak a turistáknak marad tátva a szája nap mint nap, de az állandó lakosoknak is.

Szeretem Budapestet, sosem költöznék el

Nem akarom elhagyni a várost, soha nem is terveztem, a budapesti rutin az életem részévé vált. Minden hétköznapon a 2-es villamossal járok be dolgozni, minden piacnapot a Fővám téren kezdek, és mindig adok aprót a Váci utca utcazenészeinek, ha arra járok. Semmi pénzért el nem cserélném a késő esti romantikus sétáim emlékét vagy a befagyott Duna látványát.

És nem, még az állandó útépítések, a lezárások és a 4-6-os villamos vonalának felújítása sem farag le a város iránt érzett rajongásomból.

Az otthonos Budapest

Közel kétmillió lakos között könnyen érezhetném magamat elveszettnek, mégis azt kell, hogy mondjam, Magyarország szívénél otthonosabb helyet elképzelni sem tudnék. És nem csak azért, mert itt élek.

Ki ne érezné otthon magát egy olyan városban, ahol nyaranta többször is lezárják a Szabadság hidat, hogy azon az emberek jógázással köszönthessék a felkelő napot? Ki ne szerelmesedne bele a rakpart fényeibe, melyek még a csillagos égbolt szépségét is háttérbe szorítják? Nem hiszem, hogy akad olyan, aki kétségbe vonná a Gellért-hegyről és a Budai Várból elénk táruló panoráma varázsát. Olyannal sem találkoztam még, aki ne esett volna transzba a Lánchíd látványától, vagy akinek ne gyökerezett volna földbe a lába a Parlament előtt állva egy pár másodperc erejéig.

Váó, Budapest!

A termálfürdőink, a tereink, a parkjaink, az építményeink és a hidaink mind egyedülállóak a világon, a budapesti életérzés viszont még ezeket is bőven felülmúlja. Nincs szükségünk sem felhőkarcolókra, sem fehér homokos tengerpartra ahhoz, hogy utánozhatatlanok legyünk.

Mert Budapest nemes egyszerűségével és hagyományőrzésével kápráztatja el az embereket. A város szépségében elmerülve csak annyi csúszik ki a szánkon: váó. Ez az elismerő sóhaj viszont minden szónál többet elmond.

Mihályi Fruzsina

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>