Nem a nő öregszik, a férfinak jön meg az esze

A szépség kortalan
A szépség kortalan

Munkám során gyakran beszélgetek vadidegenekkel. Többnyire pár másodperces, esetleg néhány perces “small talkról” van szó, de olykor komolyabbra is fordul a párbeszéd. Nemrég azonban egészen rendkívüli, másfél órás, mély beszélgetésbe elegyedtem – egy jóval 80 fölötti hölggyel. Egy ötven feletti férfi vallomása következik.

Úgy látszik, sikerült jól nyitnom a párbeszédet, és elnyertem a hölgy bizalmát. Könnyed, hétköznapi semmiségekről csevegtünk eleinte. Indulnom kellett azonban, és már búcsúztam volna, amikor teljesen váratlanul mesélni kezdett. A szerelméről… A lángoló érzésekről, amelyek egy korosztályabeli úr iránt fellobbantak.

Lenyűgözött a történet, de különösen az, hogy megláttam az életkora szerint idős asszonyban a szerelmes, boldog nőt. Szinte csak a tekintetére emlékszem – és az gyönyörű volt. Hát még, amikor további részleteket osztott meg velem, és kiderült, hogy beszélgetőtársam új szerelme egy nős úriember, a felesége pedig a szerelmét megvalló hölgy barátnője… Mindketten fejünket csóválva nevettünk, hogy milyen fura kanyarokat produkál az élet.

A női szépségről mostanában elsőként ez a találkozás jut eszembe. A nyolcvan fölötti hölgy átértelmezte számomra mindazt, amit eddig a női bájról gondoltam.

Persze nem minden előzmény nélkül ment végbe bennem ez a változás. Hatvanadik életévemhez közeledve már régóta észrevettem, hogy egyre-másra érnek kellemes meglepetések. Huszonéves koromban még egyáltalán nem vettem észre a nálam korosabb nőket. El sem tudtam képzelni, hogy egy ötvenes-hatvanas, vagy akár egy negyvenes hölgy felkelthetné a figyelmemet. Manapság pedig éppen ellenkezőleg: leginkább az érett, szexi hölgyekre figyelek fel. És egyáltalán nem ritka eset, hogy találkozom velük.
Az évtizedek elszaladtak, és mára két irányból is jelentős vááltozáson estem át.

Egyfelől végképp nyilvánvalóvá vált, hogy a nőkhöz való viszonyom egyoldalú, semmi egyébről nem lehet szó, mint részemről az egyoldalú csodálatról. Lerobbant pasas lettem, az ilyen kappanok semmiféle érdeklődést nem válthatnak ki, ez pedig paradox módon a tét nélküli megfigyelés nyugalmát kölcsönzi helyzetemnek.

A másik változás sokkal fontosabb: lépten-nyomon azon kapom magam, hogy megmelengeti a szívemet, ha olyan nővel találkozom, aki akár ötven-hatvan évesen is őrzi szépségét és szexi vonzerejét. Persze, már régóta nem a minden részletre kiterjedő tökéletességet keresem. A részletekért, a sok apró kellemes élményért vagyok hálás. Minden szexi ötlet, minden vonzó női hajviselet, az alakhoz rafináltan alkalmazkodó ruha, smink, illat megszépíti az életet.

Köszönöm minden nőnek, hogy akar és tud tetszeni. Sokkal szegényesebb lenne az élet nélkületek.

(T.T.)

A nagy Gatsby ezeket tanította nekünk a szerelemről

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>