Nélkülözhetetlen otthoni kellékek a hőség ellen

A hőség ellen egyszerű trükkök is beválnak
A hőség ellen egyszerű trükkök is beválnak

Nyáron otthonunk minden szegletébe beköltözik a forróság. Persze egyszerű megoldás a légkondicionáló használata, de ezzel sem környezetünkkel, sem pénztárcánkkal nem teszünk jót. Mutatunk helyette néhány alternatív megoldást, melyekkel ugyanúgy felléphetsz a hőség ellen!

A teraszon

Ha van teraszod, már sokkal szerencsésebb vagy azoknál, akik ilyenkor is a négy fal közé zárva töltik napjaikat, ám ez nem jelenti azt, hogy a legforróbb órákban szívesen is tartózkodsz ott. Ahhoz, hogy teraszod ismét a kikapcsolódás helye lehessen, vess be egy apró trükköt: szerezz be egy párakaput!  Pár ezer forintos áron rendelhetsz egyet, de ha buzog benned a tenni akarás, akár el is készítheted házilag.

A nappaliban

Magától értetődő, hogy nyáron lehetőség szerint minél inkább be kell sötétíteni napközben a lakást, és csak az esti órákban szabad ablakot nyitni, amikor már viszonylag kellemes levegő jön be kintről. Még tovább lehet fokozni azonban a hatást, ha nedves lepedőt, vagy még jobb esetben frissen mosott függönyt lógatsz az ablak elé. Így nem csak kellemes, hűs levegőt, de csodás illatot is varázsolhatsz a nappalidba. A nedves lepedő elvén nyáron különösen érdemes a szobában teregetned a frissen mosott ruhákat, hiszen így is védekezhetsz a hőség ellen.

Szuper megoldás az is, ha leváltod a bútorok huzatjait, és a nyár folyamán mindent fehérbe borítasz. A fehér szín kevésbé szívja magába a meleget, így a szoba hőmérséklete is elviselhetőbb lesz. Ráadásul hideg szín lévén te is úgy fogod érezni, hogy kellemesebb a környezet.

A hálószobában

Nyáron az alvás gyakran messze nem annyira pihentető, mint amilyenre vágysz, hiszen majd’ megfősz az ágyadban. Mit tehetsz ilyenkor? Lefekvés előtt fél órával állítsd be a kis ventilátorod az ágy irányába, és helyezz elé egy tálkányi jeget. Mire te is odakerülsz, már kellemes, hűs levegő vár a hálóban. Ne felejtsd el beállítani a ventilátoron az automatikus kikapcsolás funkciót, nincs rá szükség, hogy egész éjjel zúgjon!

Biztosan te is próbáltad már a jeges vizes flakont és hasonló megoldásokat, de ezeknek mind kellemetlen velejárója, hogy a jeges víz idővel ki fog olvadni és mindent eláztat. Próbáld ki helyette a következőt: márts vízbe egy szivacsot, majd csomagold be zárható zacskóba, és úgy helyezd a mélyhűtőbe. A hatás ugyanaz lesz, ám ahogy kienged a szivacs, a víz a zacskóban marad.

Csapd be önmagad!

Vannak módszerek, melyekkel becsaphatod magad, és annak ellenére elviselhetőbbé válik a nagy meleg, hogy igazán bármi is történne. Készíts csodaszert vízből és borsmenta illóolajból, öntsd egy szórófejes üvegbe és használd a hőség ellen! Fújhatod lefekvés előtt a bőrödre, de akár csak a levegőbe is. A menta friss illata mindenképpen érvényesülni fog, és te is hamar érezheted a megnyugvást.

(J.D.)

Egyáltalán nem mindegy, mit veszel fel kánikulában!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>