Neked van hajlamod a függőségekre?

A függőség kialakulása hajlam kérdése is
A függőség kialakulása hajlam kérdése is

Talán a te családodban is volt már példa függőségekre, és félsz, hogy a genetika miatt te is veszélyeztetve lehetsz. A drog, az alkohol, a szerencsejáték, a pornográfia, de még a csokoládé is vezethet addikcióhoz. Itt az ideje, hogy megtudd, neked van-e félnivalód!

Egy függőséget számos pszichológiai és környezeti tényező befolyásolhat. Lássuk a hajlamot fokozó legfőbb természetes okokat!

Genetika

Igaz, hogy jelenleg is számos kutatást foglalkoztat a genetika és a függőség kapcsolata, az eddigi eredmények azonban 60 százalékban már igazolták az összefüggést. Ugyan nincs „addikcióért felelős gén” az emberi szervezetben, de azok többsége, akiknek a családjában jelen volt a függőség, maguk is több hajlamot mutatnak rá. A függő szülőknek 25 százalékkal magasabb az esélyük arra, hogy gyermekük is függő lesz, mint azoknak, akik káros szokásoktól mentesen élnek.

Mentális zavarok

A bipoláris zavar, a poszttraumás stressz és a depresszió mind társulhatnak különböző függőségekkel. A NIDA (National Institute on Drug Abuse) kutatásai kimutatták, hogy a mentális zavarokkal küzdő embereknek kétszer annyira nehéz ellenállniuk a függőségeknek, mint mentálisan kiegyensúlyozott társaiknak. Az összefüggés vizsgálata mégsem olyan egyszerű. Kicsit olyan ez, mint a tyúk és a tojás kérdése. Nem tudni pontosan, hogy vajon a mentális zavarok vezetnek-e a függőséghez, vagy fordítva, a függőség gyakorol-e hatást a mentális betegségekre.

A nem

Persze nem ez a legfőbb pszichológiai faktor, a statisztikák szerint mégis kimutatható a különbség a két nem között. A NIDA szerint nagyobb százalékban nyúlnak drogokhoz a férfiak, mint a nők, és esetükben a túladagolások száma is nagyobb. A hajlam azonban egyenlő arányban mutatható ki. Gyógyulást követően a visszaesések száma mégis a női nemnél valószínűbb.

Kutatások ezreit foglalkoztatják a függőségek, a hajlamosság kapcsán továbbra is rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Remélhetőleg a jövőben jobban kirajzolódik, mi miért történik, így talán az érintettek száma is csökkenthető lesz.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>