Neked pár óra alvás is elég? Nem biztos, hogy jól érzed.

Az alvás nagymestere jócskán leköröz minket
Az alvás nagymestere jócskán leköröz minket

Életünk nem elhanyagolható hányadát az ágyban töltjük. Az alvás biztosítja szervezetünk feltöltődését, regenerálódását. De mégis mennyi idő alatt? Egy amerikai egyetem kutatásai szerint nyolc és fél óra alvás lenne az ideális. És hogy miért pont ennyi? Az ágyban töltött időnek csak kilencven százalékában alszunk ténylegesen. Így szükség van az extra fél órára, hogy mindenképpen meglegyen a nyolc óra pihentető alvás.

Most, hogy már tudod, mennyit kéne aludnod, azt is megmutatjuk, mi történik, ha ennél többet vagy kevesebbet alszol!

Nulla óra: kimarad az alvás

Az alvás totális megvonása végzetes következményekkel járhat. Három nap ébrenlét után teljesen elveszítjük realitás érzékünket. Bár mi nem vesszük észre, agyunk pár másodperces mikroalvásokba kezd, ami hallucinációkhoz vezet. Ha még ezek után sem aludjuk ki magunkat, szervezetünk lassan feladja, szívműködésünk leáll.

Két óra

Előfordul, hogy egy görbe este vagy egy szűkös határidő miatt csak két óra alvás jutott nekünk az éjszaka. Ilyen kivételes esetekben megengedhető, hosszútávon azonban egyáltalán nem ajánlott.

Négy óra

Néhány politikus és sikeres ember is állítja, hogy naponta négy óra alvás bőven elég nekik. Ez azonban egyszerűen nem lehet igaz. A kevés alvás elhízáshoz, hangulatingadozásokhoz, rossz ítélőképességhez vezet. Tehát pont azoknak a képességeknek az elvesztéséhez, amik a leginkább fontosak, ha egy ország vagy vállalat irányítása a tét.

Hat óra

Sokan vészelik végig a hétköznapokat, csupán hat órát szánva az alvásra. Ők azok, akik péntekre annyira elfáradnak, hogy utána az egész hétvégét az ágyban töltik.

Nyolc óra

Egyéntől függően lehet kicsit több vagy kevesebb, de mindenképpen a napi – nagyjából – nyolc óra alvás ajánlott. Az eltérést biológiai óránk okozhatja, ami mindenkiben saját ütemére ketyeg.

Tíz óra

Tinédzser korban több, körülbelül kilenc óra alvás szükséges egy nap. Ezt azonban sajnos könnyen keresztbe húzhatja a korai iskolakezdés. Az órák kezdésének eltolása reggel tíz órára bizonyítottan növelte a diákok teljesítőképességét, és csökkentette a betegségekre való fogékonyságukat.

És te mennyit alszol egy nap?

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

5 probléma, ami elrontja a pihentető alvást

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>