Néhány ismert és elfeledett tény Jackie Kennedy életéből

Jackie és J. F. Kennedy 1963 tavaszán
Jackie és J. F. Kennedy 1963 tavaszán

Jackie Kennedy mint J. F. Kennedy felesége vonult be a világtörténelem nagyjai közé. Pedig személye sokkal többet érdemel, minthogy csak férje miatt emlékezzünk meg róla.

Jackie Kennedy megújította a divatot mint first lady, valamint példát mutatott, hogyan lehet egy tragédián felülemelkedni és saját erőből újrakezdeni. Íme, néhány tény Jackie Kennedy, a hatvanas évek egyik legfontosabb ikonjának bonyodalmas életéről.

Riporterként és fotósként dolgozott

Jackie Kennedy első munkáját a Washington Times-Heraldnál kapta 1952-ben. Az utca emberét interjúvolta meg politikai és személyes kérdésekben. Többek közt így készített riportot Richard Nixonnal, J.F. Kennedy legnagyobb riválisával is.

Majdnem máshoz ment feleségül

Huszonkét éves korában Jackie Kennedy felbontotta eljegyzését a világháborús veteránnal és Wall Street-i bankárral, John Husteddel. Bizonytalan volt a választásában és nem vágyott a háziasszony életre. Pár hónappal a szakítás után találkozott J.F. Kennedyvel, akivel egy évvel később már össze is házasodtak.

Egyszerre imádták és kritizálták stílusát

A hatvanas években Jackie Kennedy stílusa divatot teremtett. Ennek ellenére a francia ruhák iránti szeretete vitákat is szított a hazafias amerikaiak között. Megoldásként Oleg Cassani divattervezőhöz fordult, aki tökéletesen ötvözte a first lady európai stílusát az amerikai elvárásokkal.

Átrendezte a Fehér Házat…

Jackie Kennedy híres stílusérzéke a Fehér Házat is utolérte. Az elavult berendezést elegánsabbra cserélte, a vitrineket antikvitásokkal töltötte meg. 1962-ben a CBS-TV kameráinak is megmutatta munkáját, amiért különleges Emmy-díjban részesítették. A kitüntetés még tovább emelte Jackie Kennedy híresség státuszát.

…és iskolát nyitott benne

Riporter múltja ellenére Jackie Kennedy próbálta megóvni gyermekeit a médiától. Ezért döntött úgy, hogy biztonságosabb, ha a Fehér Házon belül alapít óvodát és iskolát, ahol profi tanárok oktatták az ő és a személyzet gyermekeit is.

Több nyelven beszélt

Egyetemi évei és európai útjai alatt Jackie Kennedy folyékonyan megtanult franciául, spanyolul és olaszul is. Nyelvismerete férje karrierjének is kapóra jött, hiszen Louisianaban francia, Texasban pedig spanyol beszédével nyerte el a szavazók szimpátiáját.

Nem vette le a véres ruhát

1963. november 22-én Jackie Kennedy férje mellett ült a nyitott fedelű kocsiban, amikor J.F. Kennedyt halálos lövés érte. A first lady tiltakozásképpen nem öltözött át, hanem az ikonikus, véres rózsaszín kosztümben maradt Lyndon Johnson elnökké avatásán is. “Azt akarom, hogy lássák, mit tettek Jackkel.”

Sikeres könyvszerkesztő lett

Jackie Kennedy fiatal korától kezdve az irodalom rajongója volt. 1975-ben második férje, Aristotle Onassis halála után végül New Yorkba költözött, hogy karriert építsen könyvszerkesztőként. 1994-ben bekövetkezett halálig népszerű és fontos könyvek kerültek ki a kezei közül, úgymint Michael Jackson Moonwalk című életrajzi könyve, vagy a Nobel-díjas író, Naguib Mahfouz Kairó trilógiájának fordítása.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

50 fölötti divatikonok, akikről példát vehetünk

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>