Négy tipp a legjobb futócipő kiválasztásához (x)

A futás nagyon gazdaságos sportág. Nem kell drága felszerelést vagy ruhát vásárolnia annak, aki erre a testmozgásra adja a fejét. Érdemes azonban figyelembe venni a futó felszerelésnek legfontosabb elemét – a cipőt. Szóval hogyan is válasszunk futócipőt?

A megfelelő futócipők kiválasztása a legfontosabb döntés, amelyet egy kezdő futónak meg kell hoznia a biztonságos sportolás és a sérülések elkerülése érdekében. Számos tényező befolyásolja a futócipők kiválasztását, a legfontosabbak a testsúly, a láb szerkezete, a futóterep típusa és az edzés gyakorisága. Amikor új futócipőt vásárolunk, mérlegelni kell, hogy mire fogjuk használni. Sprintek? 5 kilométer? 10 kilométer? Félmaraton? Maraton? Szabadidődben edzel, vagy komolyan szándékozol versenyezni? A vásárlás helyszíne adott – futócipők széles választékát találod az ecipo.hu-nál. Nézzük a tippeket!

1. A testtömeg befolyásolja a futócipők kiválasztását

Ha a teljesítményre szeretnél összpontosítani, és a megvásárolni kívánt cipőben fogsz versenyezni, akkor érdemes könnyebb modelleket keresni, és preferálni a profi futócipők kategóriáját. Azt azonban nem árt tudni, hogy a könnyű futócipők társaságában a lábnak több energiát kell beleadni az aktivitásba. A futócipő frontján meg kell találni az arany középutat a párnázás és a súly között. A skálán elfoglalt helyed súlyodtól, sebességedtől, futásstílusodtól, erődtől, lábformádtól, cipőd illeszkedésétől és személyes preferenciáidtól is függ. Egy könnyebb futó például megengedheti magának, hogy kevesebb párnázással, könnyebb cipőben fusson, míg egy nehezebb futónak extra párnázásra lesz szüksége. Ez csökkenti ugyanis az alsó végtagok terhelését, és kényelmesebbé teszi a futást. A párnázás nemcsak a lábfejet védi, hanem az összes feljebb lévő ízületet is, mert minden lépésnél az ütközés hullámként halad felfelé a lábakon. Másrészt a párnázás energiát nyel el, ami keményebb munkára kényszerít, hogy tarthasd a tempót.

2. Legyél tisztában a lábad típusával

A megfelelő futócipők kiválasztásához először meg kell határoznod a lábad sajátosságait és típusát, amely lehet semleges, pronáló vagy szupináló. A láb típusának meghatározásának professzionális tesztjére példa az esize.me applikáció. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy 3D lábvizsgálatot végezz, majd használd a méretjavaslatokat. Mielőtt új futócipőt vásárolnál, vess egy pillantást a régiekre. Fontos információkat árulnak el a lábadról, futás közbeni aktivitásáról és a cipővel való együttműködésről. Ügyelj a kopásokra – ezek egytől egyig olyan jelzések, amelyekre az új futócipő kiválasztásánál különös figyelmet kell fordítani.

3. Figyelj a méretre a futócipők esetében

Az első dolgunk a lábbeli kiválasztásánál, hogy pontosan meghatározzuk a láb méretét. Tekintettel arra, hogy a futóedzés során a láb intenzívebben mozog, a futócipőnek nagyobbnak kell lennie, mint a mindennapi viseletünknek. Itt jön képbe a hüvelykujjszabály, ami azt jelenti, hogy kell egy kis szabad hely a nagylábujj és a cipő hegye között, szabadságot biztosítva a lábnak a dinamikus mozgások végrehajtásához.

4. Mindig tudd, hogy milyen felületen és mennyit futsz

Ha már ismered a lábad típusát, a futócipők kiválasztásának másik fontos szempontja az, hogy meghatározzuk azt a talajt, amelyen leggyakrabban futunk. Ha kemény felületen, például aszfalton vagy macskakövön gyakoroljuk kedvenc sportágunkat, a legjobban a párnázott és a láb stabilizálását elősegítő technológiával felszerelt cipők működnek. A jó tapadást biztosító futócipők minden bizonnyal beválnak az erdei és hegyi ösvényeken futók számára. Ha sikerült kiválasztanod a legjobb futócipőt, érdemes választanod egy sapkát is, ehhez itt is hagyunk neked egy linket: https://www.ecipo.hu/kiegeszitok/textilia/sapkak/ferfi.html.