Négy szokás, amivel segíteni akarsz egy függőn, de rosszabbat teszel vele

A függőségben szenvedők problémáit nem oldhatjuk meg
A függőségben szenvedők problémáit nem oldhatjuk meg

Sajnos legtöbben találkoztunk már függőkkel. Legyen szó alkohol-, drog- vagy cigarettafüggőségről, a segítségnyújtásnak megvannak a maga módszerei és szabályai. Összegyűjtöttük azt a négy szokást, amiről lehet, hogy azt hisszük, segítséget nyújt, ám valójában közel sem szünteti meg a függőségben szenvedők problémáit.

Kedves függőségben szenvedők!

Ti ezt a cikket bizonyára nem olvassátok majd szívesen. Puffogtok és duzzogtok majd, kikéritek magatoknak, amiket itt elmondunk. Nem véletlenül lesz ez így, hiszen mind tudjuk, hogy a függőség leküzdésének első számú lépcsőfoka a belátás. Be kell látnotok, hogy problémátok van, majd minden kifogást, magyarázatot és dajkamesét kukába kell vágnotok. Máshogy nem történhet változás.

Kedves függőségben szenvedőkön segíteni kívánók!

Hajlamosak vagyunk elhinni szeretteink kifogásait és magyarázatait, a hosszan elnyúló, segíteni próbáló hadjáratok után már könnyen lehet, hogy bevesszük azt a sok önámítást és hazugságot, amiket a függőségekben szenvedők mesélnek be maguknak. Márpedig mindvégig tudnunk kell, hogy a józan gondolkodók jelen esetben csakis mi vagyunk. Íme, alább olvasható az a négy szokás, amivel a legkevésbé sem segítünk.

1. Behódolsz a függőségben szenvedőnek

Ha állandóan lábujjhegyen járkálsz és a sorozatos veszekedések után már inkább csak kerülni próbálod a konfliktust, nagy eséllyel behódoltál. Nem szólsz semmit, hagyod, hogy igyon és szívjon, csak veszekedni ne kelljen. Hidd el, ezzel hosszú távon a legkevésbé sem segítesz a függőségben szenvedőn.

2. „Ha ő nem akar segíteni magán, én se segíthetek rajta.”

Ez a gondolat ugyan nagyon igaz, önmagában mégsem állja meg a helyét. Igen, valóban szükség van elköteleződésre a függőségben szenvedők részéről is, ám nem kell hagynunk, hogy mindent egyedül csináljanak. Nyújthatunk nekik segítő kezet és terelgethetjük őket a leszokás irányába. Sőt, ez is a feladatunk, ha a szeretteink válnak áldozatokká. Nem ülhetünk karba tett kézzel, várva a pillanatot, amikor egy nap, valamilyen csoda folytán maguktól döntenek úgy, hogy most leszoknak. Valóban szükség van a motivációra, de azt a motivációt megpróbálhatjuk mi életre kelteni bennük.

3. Nem tartod be, amit ígérsz

Vagyis a határok, amiket megszabsz, mit sem érnek, csupán üres fenyegetésnek bizonyulnak. Egy párkapcsolatban teljesen normális, hogy vannak szabályok. Ha viszont egy függőségben szenvedővel élünk együtt, ezek a szabályok valahogy mindig kiskapukra találnak, pedig ennek nem kéne így lennie! Igenis nem lehet minden megengedett, és nem lehet kifogás mindenre maga a függőség sem.

4. Helyettük gyártod a kifogásokat

Nem a te felelősséged, hogy a másik függőségben szenved! Nem kell fedezned őt, és nem kell mentegetned a szeretteidet – a szerettei előtt. Nem a te feladatot betelefonálni a munkahelyükre, és az ő feladataikat sem neked kell ellátnod. Nem segítesz azzal, ha mindent elvégzel helyettük, ha leveszed a felelősséget a vállukról.

(M.F.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Neked van hajlamod a függőségekre?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>