Négy igazán kemény nő, akit nem lehet megfélemlíteni

Pakisztáni nők harcolnak a jogaikért
Pakisztáni nők harcolnak a jogaikért

Az emberi jogok védelme még napjainkban is veszélyes feladatnak számít. Nem egy aktivista végezte börtönben vagy lett ellehetetlenítve, amiért ki mert állni egy elnyomó rendszer ellen. Azok a nők, akik az emberi jogok és az egyenlő bánásmód mellett küzdenek, még inkább ki vannak téve a támadásoknak. Most bemutatunk négy nőt, akik 2018-ban megfélemlíthetetlenek voltak, és a legtöbbet tették az emberi jogok biztosításáért.

Nadia Murad

Nadia Murad
Nadia Murad

Murad túlélőből lett védelmező. 2014-ben ISIS tagok rabolták el Észak-iraki otthonából, hogy Mosulba vigyék. Ott kényszerítették az iszlámra való áttérésre, és eladták szexrabszolgának. Murad három hónap után tudott csak megszökni. Történetét azonban nem tartotta magában, hanem az egész világgal megosztotta. Elmesélte, hogyan szenvedett több mint hatezer jazidi társával együtt, és felhívta a figyelmet, hogyan használják a szexuális erőszakot fegyverként a háborúkban. Bátorságáért és az emberi jogok melletti kiállásáért a Nobel-békedíj egyik díjazottja.

Marielle Franco

Marielle Franco
Marielle Franco

Franco az életét adta az emberi jogok védelméért. A fekete, meleg politikusnőt 2018 márciusában gyilkolták meg, amikor egy női jogi találkozóról távozott. Elkötelezett védelmezője volt az emberi jogok, a nők, a szegények és az afro-brazilok ügyének, mindemellett szót emelt a korrupció megállításáért. Bár Marielle Francot elhallgattatták, szelleme és inspirációja tovább él minden nőben, Brazíliában és azon is túl.

Samar Badawi

Samar Badawi
Samar Badawi

2009-ben Badawit, a kiemelkedő szaúdi emberjogi aktivistát saját édesapja jelentette fel engedetlenségért. Hét hónap börtön után végre kiszabadult, és maga jelentette fel apját, amiért az szándékosan megakadályozta, hogy választottjához mehessen feleségül. Badawi megnyerte az ügyet, ami felhívta a világ figyelmét az ország elnyomó rendszerére. Az aktivista azonban ennél is többet tett az emberi jogok javításáért. Elérte, hogy országában a nők is szavazhassanak és jelöltethessék magukat, sőt, 2018 nyarától kezdve már a nők vezetési tilalma is megszűnt. Badawi azonban nem élvezhette sokáig a sikert, júliusban egy éjszaka közepén letartóztatták, és azóta is börtönben tartják fogva.

Michelle Bachelet

Michelle Bachelet
Michelle Bachelet

Bachelet a némák hangja. Az emberi jogok egyik legeltökéltebb harcosa, Chile első női elnöke. Aktivista élete 1975-ben kezdődött, amikor a chilei titkos ügynökség hetekig fogva tartotta és kínozta, amiért fellépett az országot uraló katonai diktatúra ellen. Bachelet karrierje alatt arra összpontosított, hogy az emberi jogok sérelme ne következhessen be újra úgy, ahogyan azt a múltban elszenvedték. Manapság a harcát az ENSZ emberi jogokért felelős ágának egyik vezetőjeként folytatja, hatékony és morális példaképként.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Malala Yousafzai, a Nobel-békedíjas lány borzalmakból építette fel életét

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>