Naspolya, az elfeledett, de annál különlegesebb téli gyümölcs

A naspolya újra felfedezett gyümölcs lett
A naspolya újra felfedezett gyümölcs lett

A naspolya egyedi jelenség a gyümölcsösben. Tavasszal különálló, nagy fehér bimbókat hoz, levelei pedig hosszúak és fényesek. Méltó éke lehet kertünknek, sokan mégis ódzkodnak tőle. Télen ugyanis a naspolya már kevésbé dekoratív gyümölcsöket hoz. Sokan a kutya hátsó felére asszociálnak róla, és nem adnak esélyt a ronda, de annál finomabb gyümölcsnek. Olvass tovább, hogy leküzdhesd az előítéleteid és megtudd, miért is remek döntés, ha naspolya kerül a kertedbe, vagy éppen a piacon veszel néhány szemet belőle!

Milyen ízű a naspolya?

A naspolya édes, enyhén citrusos, párolt almára emlékeztető íze biztos befutó. Azonban ahhoz, hogy elérjük a kívánt érettséget, meg kell várni, amíg a gyümölcs teljesen megbarnul és megpuhul a fán. Sokan ezt a rothadással azonosítják és ezért nem hajlandóak átadni magukat a naspolya nyújtotta élvezeteknek. Pedig a rothadás és a lágyulás folyamata két merőben különböző procedúra. A lágyulás alatt a gyümölcs megtelik cukorral és megpuhul, aminek köszönhetően tulajdonképpen feldolgozott gyümölcsöt szedhetünk, közvetlenül a fáról.

Hová ültessem?

A naspolya nem túl igényes növény. Szereti a melegebb, nedves talajt, de szinte bárhol megél. A fa életének első három-négy évében száraz időszakokban érdemes öntözni. Ezen kívül arra figyeljünk még oda, hogy a szél könnyen tönkreteszi a virágokat, így igyekezzünk kevésbé kitett, félárnyékos területet találni neki.

A naspolya fa és bokor formában is ültethető, rendkívül szívós növény. Ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek, sőt, még rendszeres metszésre sincs szüksége.

Naspolya szüret

Néhányan arra esküsznek, hogy a naspolya akkor érett, ha magától a földre hullik. Ennél egyszerűbb megoldás a szüretre, ha október, november környékén, még keményen raktározzuk el. Tartsuk száraz, hűvös helyen, kocsánnyal felfelé állítva. Egy-három hét alatt érik be, amikor már a bőre barna és ráncos, tapintása puha. A növényen is rajta hagyhatjuk, ekkor a fagyos idő végzi el a tökéletesítést, így akár január elején is élvezhető lehet a gyümölcs. Fogyasszuk, amint lehet, hogy a lehető legjobb, citrusos ízt élvezhessük.

Hogyan fogyasszuk?

Nyersen, kiskanállal kanalazva is igazi csemege. Fogyaszthatjuk sajttal és borral, de a reggeli joghurtot is megbolondíthatjuk vele. Desszertként tejszínhabbal és egy kis cukorral kikeverve tálaljuk.

Lekvár és sajt is készülhet belőle, amennyiben lepasszírozzuk és felfőzzük. Ehhez azonban jó nagy adag naspolya szükségeltetik, különben csak egy kis befőttesüvegnyi lesz a végeredmény.

(D.R.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Mitől egészségesebb az édesburgonya, mint a hagyományos krumpli?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>