Munkahelyi dilemma: maradjak elérhető a nyaralás alatt?

A nyaralás nem mindenkinek jelenthet teljes kikapcsolódást
A nyaralás nem mindenkinek jelenthet teljes kikapcsolódást

Kikapcsolhatom a telefonom nyaralás alatt? És ha igen, mennyi időre? Muszáj válaszolnom az e-mailekre? Kirúgnak, ha nem teszem meg? Ilyen és ehhez hasonló kérdések tömege merül fel bennünk, amikor nyaralás közben a telefonunkra pillantunk. Látjuk, hogy ott az üzenet, hogy szükség van ránk. De hát szabadságon vagyunk!

A nyaralás lényege, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk, jó messze a munkahelytől. Az okos telefonok és az ingyenes Wi-Fi azonban megnehezíti az elszigetelődést. Folyamatos nyomást érzünk, hogy az irodai problémákkal foglalkozzunk, még nyaralás alatt is. Van azonban erre bármilyen szabályozás? Kötelezhetnek munkára a szabadság alatt? Kirúghatnak, ha nem veszek tudomást róla? Egy brit szakértő elmondja, mikor mi a helyes.

Indokolt esetben nyaralás alatt is

Andrew Pullman, emberi erőforrás szakértő szerint a kulcs az ésszerűség. Igazán indokolt esetben, nyaralás során is lehet zargatni valakit, de csak az ésszerűség határain belül. Ez nagyban függ a betöltött pozíciótól és az egyén felelősségétől a cégen belül. Egy kezdő gyakornok például mindenképpen kevesebb hívást kap nyaralás alatt, mint egy fontos döntésekért felelős középvezető. Az utóbbi esetben fel kell készülnöd, hogy ha nem válaszolsz, azzal felhatalmazod az otthon maradtakat, hogy nélküled döntsenek. Az eredményt pedig akkor is el kell fogadnod, ha nem értesz vele egyet.

A „kis elemeknek” szabad

Különbséget kell tenni kis és nagy cégek között is. Ugyanis minél nagyobb egy vállalat, annál biztosabb, hogy valaki tud pótolni nyaralás alatt. Amennyiben egy kis elem vagy a gépezetben, hagyd a többiekre a működést!

“Persze jobb utánajárni, mi áll a háttérben. Van valaki az irodában, aki alkalmas a feladat elvégzésére? Vagy pont azért kérnek meg téged, mert az egyiket elnyelte a föld, a másik meg épp most törte el a kezét. Ilyen esetekben ésszerű, hogy tőled kérnek segítséget. Ha azonban maga a feladat nem szuper sürgős és fontos, mondhatsz nemet. Közöld, hogy hétfőn, amikor véget ér a nyaralás, ezzel kezdesz. De addig várhat” – ajánlja Pullman.

Kompenzáció járhat

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy tényleg vészhelyzet van. Nincs mese, korábban véget kell vetned a nyaralásnak, és visszamenni dolgozni. Ezért azonban kompenzáció jár, minimum új szabadnapok az elfecséreltek helyett.

Ha azonban a főnököd csak fafejűségből osztogat feladatokat a nyaralásod alatt, gondolkozz el! Biztos, hogy ilyen helyen akarsz dolgozni? Egyébként meg igenis, vannak jogaid. Lehetnek következményei, ha nem válaszolsz, de ezért nem veszítheted el a munkád. Képzeld csak el, milyen abszurd lenne egy tárgyaláson amellett érvelni, hogy valakinek dolgozni kellett volna a szabadságán!

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Alig dolgozunk pénteken: mi is kérjük a nyári, hosszú hétvégéket!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>