Műanyagmentes július – Tippek, amikkel száműzheted a műanyagot

Műanyagmentes július - Tippek a műanyag helyettesítésére

Elérkeztünk a műanyagmentes július feléhez. Ha még soha nem foglalkoztál a kezdeményezéssel, akkor azért, ha próbálkoztál már vele, de hamar elakadtál, akkor azért érdemes elolvasnod a cikkünket. Nem fogunk a műanyagszennyezés káros hatásaival ijesztgetni, sokkal inkább a gyakorlati oldalra fókuszálunk: remek tippeket gyűjtöttünk össze, amikkel te is könnyedén megszabadulhatsz a körülötted lévő rengeteg műanyagtól.

Miben segít a műanyagmentes július?

A kezdeményezés célja, hogy a kihívást elfogadók megtegyék az első lépést a pazarlás és műanyagszennyezés felszámolása felé. Annyira megszoktuk ugyanis, hogy a mindennapjainkat körülveszi a műanyag, hogy bele se gondolunk, milyen egyszerű lenne alternatív megoldásokat keresni helyette.

A probléma ugyanis a megszokásban rejlik. Annyira megszoktuk, hogy mindenhez műanyagot használunk – ráadásul a bolton polcain is többnyire is látjuk -, hogy nehéz kilépni ebből a körből. De hidd el, hogy ha elhatározod magad, egy kis utánajárással Te is sokkal élhetőbbé, fenntarthatóbbá teheted a háztartásod mindennapjait!

Mivel helyettesítsd a műanyagot?

Miután a hónap elejétől végre betiltották számos egyszer használatos műanyag gyártását, előtérbe kerülhetnek végre a környezetbarát megoldások. Ám ez önmagában még kevés, az élet minden területén meg kellene tanulnunk helyettesíteni a rengeteg műanyagot. Mutatunk néhány egyszerű tippet:

  • a jó öreg műanyag szívószál helyett ruházz be fém változatra. Miután ezt bármikor elmoshatod és újra használhatod, az árát is bőven behozza
  • a naponta vásárolt palackozott üdítők helyett szerezz be egy kulacsot, amit bármikor újratölthetsz és mindig veled lehet
  • műanyag zacskók helyett szuper megoldás a vászontáska. Ezzel ráadásul még stílusos is lehetsz, sőt, otthon sem fogják elfoglalni a szekrény alját az összegyűjtött zacskók és bevásárlótáskák
  • mosogatószivacs helyett vegyél luffa szivacsot
  • a rengeteg műanyag flakonos tisztítószer helyett használj természetes alternatívákat. A környezetbarát tisztítószerek sokszor még olcsóbbak is, ráadásul vegyszerek nélkül tarthatod tisztán otthonod.
  • a fürdőben sorakozó műanyag flakonok helyett vegyél szilárd szappant és sampont. Ezek kínálata is olyan óriási már, hogy biztosan találsz a bőrtípusodnak és ízlésednek megfelelőt.
  • az alufóliát és folpackot cseréld le méhviasz kendőre, amivel szintúgy frissen tarthatod az élelmiszereket
  • a különféle illatosító sprayk helyett próbálj ki természetes illóolajokat, ezeknek még további pozitív (például nyugtató, frissítő) hatásait is élvezheted.

További szuper tippekért olvasd el a Hulladékmentes.hu oldalon található teljes listát. Még van két heted a műanyagmentes júliusból, akár most is belekezdhetsz, jobb későn, mint soha!

Vegyük észre, az egyszer használatos műanyag ideje rég lejárt

Kép forrása:Food photo created by freepik – www.freepik.com