Műanyagmentes Július: kerüld az egyszer használatos műanyag tárgyakat!

A pille palackok minden formáját kerüld el júliusban!
A pille palackok minden formáját kerüld el júliusban!

A Műanyagmentes Július egy évente megrendezett kihívás a környezetvédelem érdekében. Célja, hogy felhívja a figyelmet a mértéktelen műanyag használat veszélyeire, és fokozza a tudatosságot műanyag felhasználásunkkal kapcsolatban. Bár az újrahasznosítás fontos és eredményes, nem elég bolygónk megmentéséhez. Meg kell tanulnunk csökkenteni, újra felhasználni, visszautasítani a felhasznált műanyag mennyiségét.

Hogyan lehetek műanyagmentes, ha körülöttem minden műanyagból van?

Ne aggódj, attól még, hogy a laptopod, a telefonod, sőt az autód is műanyagból készült, nem jelenti azt, hogy le kell mondanod róluk júliusban. A kihívás inkább az egyszer használatos műanyagokra vonatkozik, úgymint a műanyag zacskó, szívószál, vizes üvegek. Az olyan tárgyak, amiket csak öt percre használsz, de örökre megmaradnak.

És mi legyen a kukás zacskóval? A szemetet is gyűjteni kell valamiben!

Ez így igaz, de van rá más megoldás is. Béleld ki a szemetesvödröt újságpapírral! Ha megtelik, csomagold be a tetejét is, és már mehet is a konténerbe. Abban az esetben, ha nem tartasz otthon újságot, használhatsz műanyag helyett papírzacskót is.

Képtelen vagyok minden egyszer használatos műanyag tárgyról lemondani.

Emlékeztetlek, hogy ez nem verseny, hanem kihívás. A lényege pedig, hogy észrevedd, milyen sok fölösleges műanyag kerül a kukába. Tehát ha már csak egy áldozatot hozol, hogy kevesebb műanyag keletkezzen, máris tettél valamit a környezetért.

Mi a helyzet a biológiailag lebomló és a környezetbarát műanyaggal?

Hát, az is egyszer használatos műanyag. A Műanyagmentes Július pedig pont ezek elhagyásáról szól, akármiből is készüljön. Valamint az ENSZ felmérése is kimutatta, hogy sajnos a biológiailag lebomló műanyag sem megoldás a tengerek szennyezettségére.

Az alufólia minek számít? Például a csokik, csipszek csomagolása?

Ha biztosra akarsz menni, ajánlunk egy trükköt. Használd az összemorzsolás tesztet! Amennyiben a csomagolóanyag visszaugrik eredeti formájára miután megpróbáltad összegyűrni, akkor tartalmaz műanyagot. Ha úgy marad, alumíniumból készült.

Hogyan oldjam meg, ha csak egyedül én csinálom a kihívást a háztartásban?

Magyarázd el a családodnak, mi is az a Műanyagmentes Július, és miért fontos neked. Még az is lehet, hogy a többiek is kedvet kapnak hozzá. Így megtervezhetitek együtt a bevásárlást, figyelmeztethetitek egymást az elkerülhető műanyag használatra.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Élj kevesebb műanyaggal!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>