Műanyag újrahasznosítása otthon, avagy termelj kevesebb szemetet!

A műanyag újrahasznosítása korunk nagy feladata
A műanyag újrahasznosítása korunk nagy feladata

Hiába igyekszel tudatosan vásárolni és élni, néha előfordul, hogy bekerül a bevásárlókosárba egy-egy műanyag flakon, például üdítő formájában. Már önmagában is jó, ha szelektíven gyűjtöd a szemetet, de időnkét még ennél is többet kihozhatsz a háztartási hulladékból. Mutatunk néhány egyszerű és praktikus tippet, melyekkel a műanyag újrahasznosítása gyerekjáték.

A műanyag flakonokból számos praktikus, használati tárgyat készíthetsz, mellyel két legyet ütsz egy csapásra: a műanyag újrahasznosítása miatt jót teszel a környezettel, és még pénzt is spórolsz, hiszen az így született használati tárgyakat amúgy is meg kellene venned.

Madáretető

Nyáron rengeteg kertben látni madáretetőket. Ezek általában kis, fa házikók, melyek több ezer forintba is kerülhetnek. De belegondoltál abba, hogy a madaraknak teljesen mindegy, hogy néz ki a madáretetőjük? A kerted kis látogatói épp olyan boldogok lesznek akkor is, ha műanyag palackokat akasztasz ki a fákra, melyeket megtöltesz eledellel és oldalt lyukat vágsz rá, hogy hozzáférjenek. Ha mindezt szeretnéd kicsit feldobni – hiszen mégis csak kerted díszeként is szolgál -, készíts rá mintát: fesd le vagy fedd be valamilyen színes anyaggal.

Virágtartó

Nem kell feltétlenül sorra vásárolnod a dézsákat és kaspókat, ha szeretnél egy csinos “kertet” a teraszodra vagy az ablakpárkányokba, az otthonodban levő műanyag újrahasznosítása által remek virágtartókat készíthetsz. Vágd félbe a flakonokat – akár hosszában vagy keresztbe -, szórd félig tele földdel és máris kész az ültetésre. Ha szeretnéd eltakarni a műanyag részt, szalvétatechnikával pillanatok alatt bevonhatod a virágtartókat.

Szórófejes locsoló

Szuper locsolót készíthetsz műanyag flakonból, mellyel utána magadnak is rengeteg időt megspórolsz. Ehhez csak vágj kis lyukakat a flakon egyik oldalára, majd a kupakot lecsavarva helyezd bele a slagot. Tedd az így elkészült szórófejes locsolót a bokrok alá, és csak nyisd meg a csapod, a többit magától elvégzi a szerkezet.

Szobai tároló

Ha te is a rendezett káosz híve vagy, biztosan számtalan rendszerező dobozod, tartód és egyebed van otthon. Gondolnád, hogy műanyag flakonból is dekoratív rendszerezőt tudsz készíteni? Vágd le a flakon alját, fújd be spray festékkel vagy ragaszd körbe dekoratív textillel, és el is készült asztalod új dísze, melyben tárolhatod a limlomokat.

Kisállat-eledel adagoló

Mind tudjuk, hogy bármennyi ételt is teszünk ki kedvenceiknek, képesek egyben felfalni az egészet. Két – legjobb esetben szögletes – műanyag flakon segítségével azonban készíthetsz “automata” adagolót, amivel rászoktathatod négylábú társad, hogy beossza az ételét. Az egyik flakonra vágj két nagyobb méretű lyukat. A flakon végén levő lyuk akkora legyen, hogy bele tudd állítani a másik flakont, az első pedig akkora, hogy kedvenced kényelmesen tudjon falatozni belőle.

Ügyelj rá, hogy csiszoló segítségével lecsiszold a műanyagot, nehogy a cicád vagy kutyád megvágja vele a száját. Töltsd meg a felső flakont száraz eledellel annyira, hogy az alsó flakonba is bőven jusson, a többit pedig bízd éhes kis társadra!

(J.D.)                                                                                   A cikk forrása itt és itt >>

Élj kevesebb műanyaggal!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>