Mosószer allergia mikor fordul elő?

Mosószer allergia ellen

Sokszor hónapokig tartó kísérletezést és kutakodás után jövünk rá, hogy azért viszket és kiütéses a bőrünk, mert mosószer allergiánk van.

Ez a probléma leggyakrabban a babáknál fordul elő. Először a tápszerre, anyatejre, bébitápra gyanakszunk, esetleg gyógyszerekre. Az anyukák ilyenkor kísérleteznek, és amikor már nincs eszköz a kezükben, akkor orvoshoz fordulnak, hiszen a kicsi nyűgös és síros.

Mitől fordulhat elő az allergia?

mosószer és más tisztítószerek nagyon nagy számban tartalmaznak a következő vegyi anyagokból:

SLS: nátrium-lauril-szulfát – egy hatásos habképző, csapdába ejti a zsíros szennyeződést, amely így könnyen moshatóvá válik. Bár ez a vegyszer biztonságos, sajnos szárító hatása van. Ez főleg azoknak okozhat problémák, akinek száraz a bőrük alapból is, vagy olyan bőrproblémájuk van, mint az ekcéma, dermatitisz vagy pikkelysömör. Az elmúlt években az SLS rákkeltő hatásáról zeng az internet, de dr. Nicola Smith, az Egyesült Királyság Rákkutató intézetének munkatársa szerint: “semmilyen bizonyíték nem mutat arra, hogy a nátrium-lauril-szulfát rákot okoz”. Fontos tudni, hogy az SLS bizonyítottan gyorsan lebomló anyag, nem stabil és nem tartós. Nem mérgező a halakra és vízi növényekre sem.

SLES: nátrium-lauret-szulfát – okozhatja a bőr irritációját, hámlását, esetleg okozhat hajhullást is. Könnyen és gyorsan behatol a bőrbe, és felhalmozódhat a szervezetben.

Methylisothiazolinone: vannak olyan vizsgálatok, melyek ezt a hosszú vegyi fertőtlenítő hatású anyagot mérgezőnek vélik az idegrendszerre. A környezetre és az egészségre is káros lehet, ezért próbáljuk kerülni.

Illatanyag: bár nagyon jó érzés úgy elővenni egy pulcsit, hogy finom az illata, viszont azok, akiknek érzékeny a bőrük, vigyázzanak. Csalánkiütést, hiperpigmentációt és bőrirritációt is okozhat az illatanyag. Egyes esetekben az asztmás tüneteket is felerősíthetik. Gyakori illatanyagok, melyek allergiát okozhatnak: Amyl cinnamal, Amylcinnamyl alcohol, Benzyl alcohol, Benzyl salicylate, Cinnamyl alcohol, Cinnamal, Citral, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Hydroxymethylpentyl-cyclohexenecarboxaldehyde, Isoeugenol.

Vannak természetesebb, és eddig káros hatást nem mutató, ám drágább nem-ionos felületaktív anyagok, mint a kokó-glükozid (Cocos Glucoside), a Decyl Glucoside vagy a mosódióban is megtalálható természetes szaponinok.

Tudatos vásárlással csökkenteni lehet a mosószer allergia lehetőségét, illetve a mosószer allergia tüneteit is.

Figyeljünk a fenti rövidítésékre!