A mosolygás sikeresebbé teszi az életünket

A mosoly ereje földöntúli
A mosoly ereje földöntúli

Rengeteg érdekes kutatás szól az emberi mosolygásról. Hogyan hat a körülöttünk lévőkre? Mennyire befolyásolja az egészségünket? Nem titok, hogy a mosoly lelki jólétünket tükrözi, de lássunk pár bizonyítékot! 

A mosoly és a szocializáció

Bizonyított tény, hogy a mosolygós emberek keltik fel a figyelmünket először, és hozzájuk jobban vonzódunk. Egy mosoly képes pozitív interakciók teremtésére. Nem titok az sem, hogy a külsőnket is megszépíti, ha derűsebb az arckifejezésünk.

Egy érdekes kutatásban egy évkönyvet vizsgáltak. Öt évvel az érettségi után felkeresték a benne szereplő nőket és magánéletükről faggatták őket. Az eredmények azt mutatták, hogy akik az évkönyvben mosolyogva szerepeltek a fényképen, többen házasodtak meg, mint a komolyabb arcot vágó hölgyek. Később ezeket a lányokat ismét felkeresték, amikor már ötvenkét évesek voltak. A mosolygós fényképek tulajdonosai nagyobb eséllyel éltek még mindig boldog házasságban, mint búskomor társaik.

A mosoly és az egészség

Nem okoz meglepetést, hogy a boldogabb emberek egészségesebbek, az egészséges emberek pedig boldogabbak. Bizonyítékként szociológusok régi baseball játékosok fényképeit gyűjtötték össze. Vizsgálataik szerint a mosolygós játékosok tovább éltek, mint azok, akik nem mutatták a vidámság jeleit.

De nem csak időseket, fiatalokat is vizsgáltak. Egyetemisták személyi igazolvány képeit nézték meg, és rájöttek, hogy azok, akik széles vigyorral az arcukon szerepelnek rajta, kevesebbet járnak orvosi vizsgálatokra, mint kevésbé víg társaik.

A mosoly és a gyász

Úgy tűnik, a mosolygás segít, hogy könnyebben birkózzunk meg a negatív eseményekkel. Egy kutatás gyászoló embereket vizsgált. Azok, akik a nem régiben elvesztett szerettükre visszaemlékezve többet mosolyogtak, nagy eséllyel hamarabb estek át a gyász fázisain, mint azok, akik képtelenek voltak mosolyogva visszagondolni elhunyt ismerőseikre.

A mosoly és az elégedettség

Emlékszel még az évkönyves kísérletre? Talán nem meglepő, hogy azok, akiknek már fiatal korukban mosolyra húzódott a szájuk, később, harminc-negyven-ötven évesen is elégedettebbnek vallották magukat. Facebook profilképekkel is készült hasonló kísérlet, mely szintén szoros kapcsolatot mutatott a mosoly és az elégedettség érzése között. Lehetséges lenne, hogy a mosolyunkkal előre vonzzuk be a jót?

A mosoly és a csökkent agresszió

Egy bokszolókat vizsgáló kutatásban fény derült rá, hogy a mosolygós versenyzők kevésbé szerepeltek sikeresen a ringben. Ha mosolygunk, pozitív energiákat sugárzunk a körülöttünk lévőkre. Barátságosabbnak tűnünk, mely jobb színben tűntet fel minket. A küzdősportolóknak viszont nincs szükségük arra, hogy ellenfelük szimpatizáljon velük, így ők nem is mutatnak annyi vidámságot.

Mosolyogj, a világ is veled mosolyog majd!

Bizonyára egyik kutatás sem elég tudományos ahhoz, hogy kőbe véshessük: egy mosoly képes jobbá varázsolni az életünket. Talán mégsem véletlen, hogy a mosolygós, egészséges fiatalokból mosolygós, egészséges idős emberek váltak. Talán tényleg képesek vagyunk előre bevonzani jólétünket. Megéri hinni a mosoly erejében, hiszen olcsóbb gyógyszert aligha találunk nála.

(M.F.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>