A monogámia létezik? Az állatvilágban biztosan.

A monogámia az állatvilágban létezik
A monogámia az állatvilágban létezik

Vajon létezik a monogámia? Elképzelhető, hogy szerelemben, hűségben éljünk egymás mellett életünk végéig? Mindenkit foglalkoztat a kérdés, és mindenki más válaszokat ad rá. 

Az állatvilágban bizonyítottan létezik a monogámia. Ugyan nem húznak gyűrűt egymás ujjára, és nem tartanak lakodalmat sem, de egyes fajoknál az egymásra találás egy életlen át tartó hűséget jelent.

Farkasok

A farkasokra őszintén igaz a fogadalom: míg a halál el nem választ. A vadonban egy-két éves koruktól kezdenek szaporodni. Párjukkal együtt nemzenek újabb és újabb almot évről évre. A legtöbb farkas élete végéig képes a szaporodásra. Ha magányos farkassal találkozol, mutass egy kis együttérzést. Bizonyára az igaz szerelmet keresi, vagy elvesztett párját gyászolja.

Hódok

Az emlősök csupán három százaléka ismeri a monogámia fogalmát. A kedves kis rágcsálók ha egyszer megtalálják párjukat, minden idejüket velük töltik. Együtt építik a kunyhójukat, melyben idilli hangulatban élik le életüket, míg egyikük meg nem hal. Félrekacsintások, flörtölések előfordulhatnak, de a kalandok az igaz szerelem közelébe sem érnek.

Hattyúk

A hattyú egyike kevés azon madárfajoknak, ami örök hűséget fogad. A hím kiveszi részét a költésből. A récefélék családjába tartozó állatok közül csak két faj támogatja így a nőstényeket.

Gyöngybaglyok

Ugyan a monogámia a madarak kilencven százaléknál jelen van, de ez nem jelent határozott hűséget. A gyöngybaglyok viszont csak egy fészekbe raknak tojásokat, hiszen egy életre választanak párt. A hím kuvikolással és döglött egerekkel kedveskedik kiszemeltjének. A nőstény huhogásában reménykedik, mely felér a boldogító igennel.

Kurtafarkú szkinkek

Az ausztrál gyíkféle a legtöbb hüllővel ellentétben szintén életre szóló szerelmet köt. A hím cirógatja, nyalogatja a nőstényt, mielőtt hozzálátnának a családbővítéshez. Az udvarlás hónapokig is eltarthat, de ha a nőstény beadja a derekát, húsz éves frigy elé néz szíve választottjával.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>