Öt érv az otthon tanulás ellen

Az otthon tanulás ellen is szólnak érvek
Az otthon tanulás ellen is szólnak érvek

Az otthon tanulás megosztó téma, ha gyermekeink iskoláztatásáról van szó. Egyértelmű, hogy rengeteg előnnyel jár, ezekről a cikk első részében írtunk. Most pedig nézzük, hol van a kutya elásva! Milyen hátulütői lehetnek, ha az otthon tanulás mellett döntünk? Magántanulókat nevelő szülők és egy több mint tíz éve tartó kutatás tapasztalatait osztjuk meg. 

Az otthon tanulás hátrányai

1. Időigényes

Az otthon tanulásnak az egyik legfontosabb eleme, hogy korántsem kell hozzá mindig otthon lenni. A gyerekek gyakorlatban szerezhetnek tudást, különböző elfoglaltságokon. Ezeket azonban a szülőnek kell eltervezni, megszervezni, lebonyolítani. A tanítás és az ahhoz szükséges felkészülés rengeteg időt és energiát kíván.

2. Számolni kell az anyagi korlátokkal

Az egyik szülő általában feladja hivatását, hogy gyermekének biztosítani tudja az otthon tanulás lehetőségét. Ebből az következik, hogy a család kénytelen kettő helyett egyetlen fizetésből gazdálkodni.

3. Éjjel- nappal együtt

Amennyiben nem szeretnéd a nap huszonnégy óráját csemetéiddel tölteni, az otthon tanulás nem nektek való. Ha túl sokat vagytok együtt, könnyen egymás idegeire mehettek. Jó esetben viszont megtanuljátok együtt átvészelni a jó és rossz pillanatokat, amitől tovább erősödik a kapcsolatotok.

4. Kevesebb a csapatjáték

Általában a csapatsportok iskolai keretek között szerveződnek. Emiatt az otthon tanuló gyerekek nehezebben tudnak bennük részt venni,  kipróbálni, milyen csapatban játszani, versenyezni. Egyes iskolák azonban kivételt tesznek és magántanulókat is bevesznek a csapatba. De arra is volt már példa, hogy végül a magántanulók maguknak szerveztek bajnokságot.

5. Különcködés

Mivel az otthon tanulás nem a megszokott módja az iskoláztatásnak, sokan csodabogárként tekintenek a magántanulókra és családjukra. Meg kell tanulni kizárni a kritikusokat, akiket leggyakrabban a szűk látókörük és az irigység sarkall megjegyzésekre. Amennyiben úgy érzitek, nektek az otthon tanulás a legjobb opció és belevágtok, ne hagyjátok, hogy bárki elkedvetlenítsen!

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>