Mitől olyan hatásos sport az ugrálókötelezés 50 felettieknek?

Az ugrálókötelezés 50 felett kifejezetten jót tesz
Az ugrálókötelezés 50 felett kifejezetten jót tesz

Félreértés ne essék, az ugrókötelezés nem csak a bokszolók és a kislányok kiváltsága. Az ugrálókötelezés ugyanis egy, az egész testet átmozgató, még a kocogásnál is hatékonyabb sport. Ami még csak drága felszerelést és edzőtermet sem igényel.

Csak keressünk egy nem túl kemény felszínt, mint egy jóga matrac, vagy puha, füves talaj, és már pörgethetünk is! Érdemes még ma elkezdeni, hiszen az ugrálókötelezés számos előnnyel jár, ha szeretnénk 50 felett is formában tartani magunkat!

Csökkenti a láb és bokasérülések előfordulását

Az ugrálókötelezés megerősíti a lábat, különösen a boka körüli izmokat. Emellett megtanít, hogy a sarok helyett a lábujjakra fektessük a testsúlyt, így egy hirtelen megtorpanásnál vagy fordulatnál elkerülhetjük a bokasérülést.

Rengeteg kalóriát éget

Fél óra ugrálókötelezés több kalóriát olvaszt le rólunk, mint ugyanennyi kocogás. Egy vizsgálat szerint egy ugrás 0,1 kalóriát éget, ami egy óra alatt 1300 kalóriától való megszabadulásnak felel meg.

Hordozható és még mókás is

Munkában, biciklizés után vagy a tévé előtt. Az ugrálókötelezés bárhol, bármikor kivitelezhető, hiszen a kötél a legkisebb ridikülben is elfér. Emellett a családot is be lehet vonni, és versenyezni egymással. Ki milyen magasra vagy alacsonyan ugrik, milyen trükkökre képes. Az ugrálókötelezés minden korosztálynak tartogat egy kis mókát, és összehozza a családot.

Megelőzi a csontritkulást

Kutatások bebizonyították, hogy a csontsűrűség javítására az ugrálókötelezés az egyik legjobb módszer. És még csak nem is kell belőle sok! Egy japán felmérés kimutatta, hogy azok az alanyok, akik hetente negyvenszer fel és le ugrottak, huszonnégy héten belül magasabb csontsűrűséget értek el. Ennek fenntartására pedig a továbbiakban elég volt csak heti húszat, harmincat ugrani.

Javítja a szív és az érrendszer egészségét

Az ugrálókötelezés remek anaerob mozgásforma. Heti háromszori, húsz perces edzés jelentősen javítja a szív- és érrendszer egészségi állapotát.

Hatékonyabb légzésre tanít

Nem ok nélkül használják az ugrálókötelezést bemelegítésként futás és úszás előtt is. Az ugrálókötelezés ugyanis helyes és hatékony légzésre tanít, ami elengedhetetlen, hogy ne fulladjunk ki a medencében vagy a futópályán.

Okosabbá tesz

Hiszed vagy sem, az ugrálókötelezés okosabbá tesz. Az ugrálás segíti az agy jobb és bal féltekéinek fejlődését, ezáltal javítva az olvasási készséget, a memóriát és az éberséget. Emellett a lábujjakon való ugrálás olyan egyensúlyozási és mozgási technikát kíván, ami az idegek és az izmok összehangolását trenírozza. Ennek eredményeképpen az ugrálókötelezés javítja az egyensúlyt és a mozgáskoordinációt, a reflexet és a csontsűrűséget, valamint az izmok állóképességét.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha régóta nem sportoltál, adunk 7 tanácsot, hogyan kezdd újra

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>