Mitől lesz jó egy edzésterv nőknek? – Tények és tévhitek

Mitől lesz jó egy edzésterv nőknek?

Mind tónusos, formás testre vágyunk, de ha az elhatározásod meg is van hozzá, hogy belekezdj valamilyen testmozgásba, még mindig ott a rengeteg tévhit a témában, ami megnehezíti a dolgod. Cikkünkben összeszedtük a leggyakoribb mítoszokat, és rögtön el is áruljuk, hogyan lehet igazán hatékony egy edzésterv nőknek.

A leggyakoribb edzéssel kapcsolatos tévhitek

A súlyzós edzéstől férfias izmaid lesznek

Rengeteg nő dől be ennek a tévhitek, és kerülik el miatta a súlyzós edzéseket messziről. Pedig miután a nők nem termelnek annyi tesztoszteront, mint a férfiak, szinte lehetetlen, hogy olyan izmokat szedjenek fel. Ha viszont női testépítők láttán ijedtél meg, akkor se tedd: hosszú évek kitartó munkája, nagyon szigorú diéta és elhatározás áll mögötte. Te nem leszel ilyen – hacsak nem erre vágysz, de ez másik kérdés.

Az edzés csak akkor hatásos, ha másnap izomlázad van tőle

Az edzés hatásossága és az azt követően kialakuló izomláz nem feltétlenül jár együtt, sőt! Úgy is elérhetsz komoly fejlődést, ha közben alig-alig érzel néha izomlázat. Például ha minden alkalommal alaposan bemelegítesz, az edzés végeztével ugyanígy le is nyújtasz és követed a fokozatosság elvét, máris nagyban csökkented az izomláz kialakulásának valószínűségét, pedig nem is beszéltünk a gyakorlatokról vagy az időtartamról.

Létezik célzott fogyás

Napi fél óra hasizom gyakorlat egyenes út a lapos hashoz – Te is hallottad már? Célzott fogyás pedig nem létezik, a leadott kilók hiánya a teljes testeden látszani fog. Az viszont főként genetika kérdése, hogy egyébként mely területekre vagy hajlamos hízni, ezeken a területeken persze a fogyás is észrevehetőbb lehet.

Súlyzós edzéssel a zsírból izmot faraghatsz

Zsírból semmiféle módon nem lesz izom.  Az erősítés abban lesz segítségedre, hogy izomszövetet építs, azonban ameddig a felette lévő zsírréteget nem adod le, addig ez sem fog látszani.

Jöjjenek az alapszabályok: ilyen egy jó edzésterv nőknek

Rendszeres. Akármilyen hihetetlenül hangzik, többet ér napi 10 perc testmozgás, mint heti egyszer másfél-két óra. A hangsúly ugyanis a rendszerességen van, így érhetsz el igazi fejlődést.

Konzisztens. Nem árt, ha segítséget keresel hozzá, főként, ha most ismerkedsz a gyakorlatokkal. Ehhez persze nem feltétlenül kell eljárnod személyi edzőhöz vagy csoportos órákra, interneten is elérhető megannyi szuper edzésterv nőknek. Ezek viszont nagy tapasztalatra épülő, jól összerakott edzéstervek, sokkal hatékonyabb lesz tehát, mintha magad kezdenél bele néhány fejből vett gyakorlattal.

Kitartó. Ne várj csodát egy hét után, az eredményért meg kell dolgoznod! 4-6 hét után már láthatsz magadon némi változást, kb 12 hét után pedig büszkébben nézhetsz tükörbe, de csak, ha kitartasz. A továbbiak az általad kitűzött céltól függenek, de feladnod a későbbiekben sem szabad! Az elért eredmény ugyanis könnyen le is épül, ha abbahagyod a mozgást.

Kiegyensúlyozott, azaz kardiót és erősítést is tartalmaz. Szintén elterjedt tévhit, hogy fogyni csak kardioval lehet, az alakformáláshoz pedig mindenképp erősítő edzésre van szükséged. Pedig a leghatékonyabb, ha a kettőt ötvözöd. Nevezz ki napokat, amikor az előbbire és amikor az utóbbira koncentrálsz, így érheted el az áhított álomalakot.

Fenntartható. Nagyon fontos, hogy ne feledkezz meg a pihenőnapokról sem, különben túlterheled a tested. Az első időszakban a motiváció sokakat hajlamos túlzásba kergetni, pedig ahhoz, hogy hosszú távon fenn tudd tartani a rendszeres testmozgást, szüksége van a testednek az időre, amire regenerálódhat.

Élvezetes. Talán a legfontosabbat hagytuk a végére, de reméljük, hogy evidens is. Szinte biztos, hogy próbálkozásod kudarcba fog fulladni, ha úgy kell magadra erőltetned, hogy mozogj kicsit. Keress olyan edzéstípust, amit élvezel, aminek szívesen állsz neki. Nincs is jobb motiváció edzéshez, mintha egyébként is örömmel és lelkesen csinálod. Így hamar a szenvedélyeddé válhat, ami pedig már biztos út a sikerhez!

Otthoni edzésterv kezdőknek – Kerüld el a leggyakoribb hibákat!

Kiemelt kép forrása: People photo created by freepik – www.freepik.com