Mitől lehetek beteg a saját otthonomban?

Mitől lehetek beteg otthon? Bármitől!
Mitől lehetek beteg otthon? Bármitől!

Szeretnénk azt hinni, hogy otthonunk a békesség és a biztonság fellegvára. Biztosak vagyunk benne, hogy minden bacilus és káros hatás a zárt ajtókon kívül marad. Sajnos azonban otthon is fenyegetnek minket az egészségünkre kockázatos tényezők. De mitől lehetek beteg a saját lakásomban? Most megmutatjuk!

Penész

A penész kézenfekvő magyarázat, hogy mitől lehetek beteg, ha ki se mozdulok otthonról. Fürdőszobák, mosókonyhák gyakori lakója, ahonnan a spórák kedvükre szóródnak szét a levegőben. Mindeközben károsítják a légzőszerveket és gyengítik az immunrendszert. Éppen ezért fontos, hogy igyekezzünk mind egy szálig kiirtani, amint megjelenik.

Fűtés és légkondi

A fűtés és a légkondi nagyban hozzájárul a komfortérzet kialakításához, ugyanakkor magyarázatot adhat arra is, hogy mitől lehetek beteg. Ugyanis ezek a berendezések ugyanazt a levegőt keringetik megállás nélkül. Ami pedig idővel egyre szennyezettebb a cigaretta füst, a penész, a takarítószerek vagy a szénmonoxid miatt. Ahhoz, hogy ezt elkerülhessük érdemes gyakran szellőztetni, páraelszívó berendezést használni a konyhában és a fürdőben, valamint betiltani a dohányzást és az erős tisztítószerek használatát otthonunkban.

Fürdőszoba

Mitől lehetek beteg a fürdőszobában? Ezeregy tényező károsíthatja egészségünket. Például a már említett penész, a vegyszerek és az E. coli baktérium jelenléte mindenképpen felelős. És akkor még nem is beszéltünk a fürdőszobaszőnyegről, ahonnan pille könnyedséggel fertőzhetjük egymást lábgombával.

Hálószoba

A hálószobára mindenki a pihenés fellegváraként tekint, eszünkbe sem jut a „mitől lehetek beteg” kérdés, ha a pihe puha ágyunkra gondolunk. Pedig pont a párnák között kell keresni a ludast. Amennyiben nem mossuk rendszeresen az ágyneműt, az megtelik porral és lehullott hámsejtekkel, ezáltal allergiás reakciót váltva ki. Ugyanakkor az E. coli és szalmonella baktériumok is kényelmes táptalajra találnak benne.

Nappali

A nappali a kosz és a baktériumok Bábele. Itt gyűlik össze mindenki, kutya, macska, gyerek, felnőtt. Láb az asztalon, a távirányítók összefogdosva, és ki tudja, ki mosott kezet és ki nem. Legyen szabály, hogy cipővel nem jövünk be a házba, rendszeresen portalanítsatok és porszívózzatok, hogy senki se kérdezhesse, mégis mitől lehetek beteg?

Konyha

A konyha is számos lehetőséget sorakoztat fel, ha azon gondolkozol, mitől lehetsz beteg. Az ételek megfelelő tárolása kulcskérdés. Ugyanakkor az alapvető higiéniai szempontokon kívül a szemetesek tisztán tartására is figyelmet kell fordítani. Meglepő lehet, de a vágódeszka is gyakran felelős a fertőzésekért. A rajta ejtett kis vágásokban baktériumok telepednek meg, amik aztán az ételre vándorolnak. Éppen ezért fontos, hogy körültekintően takarítsuk és használjunk külön deszkát a húsok és az egyéb ételek feldolgozásához!

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Meddig higiénikus halogatni az ágynemű mosását?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>