Mitől egészségesebb az édesburgonya, mint a hagyományos krumpli?

Az édesburgonya szuperfood
Az édesburgonya szuperfood

A nevük is hasonló, valamint a kalória-, rost-, fehérje- és szénhidrát-tartalmuk is közel megegyező. Az édesburgonya (más néven batáta) mégis szuperfoodként jelent meg a köztudatban, míg a hagyományos burgonya nem szerepel az egészséges ételek listáján. Mitől lehetséges ez? Mi az, amitől az édesburgonya ennyire különbözik a krumplitól? Ennek a kérdésnek jártunk utána.

Az édesburgonya előnyei az összetételében rejlenek

Az összes burgonyaféle vitaminok és ásványi anyagok lelőhelye. Olyan fontos összetevőket tartalmaznak, mint a C-vitamin, a kálium, a kalcium és egyéb, antioxidánsként viselkedő ásványok, amik harcolnak a rák és a cukorbetegség kialakulása ellen.

Az édesburgonya különlegességét színe adja, amit béta-karotin tartalmának köszönhet. Ahogyan más narancssárga gyümölcsök és zöldségek, úgy az édesburgonya is béta-karotinban gazdag (egészen pontosan egy pohárban a napi ajánlott bevitel 375 százaléka található meg). A béta-karotin szerepe, hogy aktiválja az A-vitamint, ami erőteljes antioxidánsként segít megvédeni a sejteket a sérüléstől, ezáltal az öregedést is lassítva. Ezen felül a bőr természetes hámlását is biztosítja.

A cianidin tartalma is magas

Az édesburgonya másik nagy előnye a magas cianidin tartalma. A lila édesburgonya különösen sok cianidint tartalmaz, ami megvédi emésztőrendszerünket a mérgező anyagoktól. Valamint a testünkben keletkező gyulladásokat is megelőzi, ezáltal akadályozva meg az olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a cukorbetegség, az asztma és a köszvény.

Nem gond, hogy az édesburgonya több cukrot tartalmaz, mint a hagyományos krumpli?

Hiába tartalmaz az édesburgonya több cukrot, mint a krumpli, glikémiás indexe mégis alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy az édesburgonyában található szénhidrát lassabban szívódik fel a vérben, ezáltal nem emeli meg túlságosan a vércukorszintet, és hosszan tartó teltségérzetet okoz.

A glikémiás index értéke azonban függ az étel elkészítési módjától is. A hagyományos krumpli sem a benne lévő anyagoktól lesz egészségtelen, sokkal inkább az olajos, zsíros főzési módszerektől. Párolva a glikémiás indexe 82, míg a sült édesburgonya 86, a párolt azonban csak 46-os értékű glikémiás indexszel bír.

Tehát nem kell feltétlenül lemondanunk a krumpliról, csak jól meggondolni, hogyan is szeretnénk fogyasztani. Mellette pedig bőven elfér az édesburgonya, amit bátran beépíthetünk étrendünkbe, a változatos és egészséges étkezés szellemében.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Van a kamrádban superfood? Nem ártana beszerezni.

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>