Mit üzen az agyunk, amikor deja vu érzésünk van?

Deja vu - már láttam!
Deja vu - már láttam!

Deja vu érzésről akkor beszélünk, amikor hirtelen úgy érezzük, hogy amit éppen teszünk, már egyszer megtörtént velünk. Innen is ered a francia „deja vu” kifejezés, melynek jelentése “már láttam”.

Kutatók még mindig igyekeznek megfejteni a deja vu titkát, több elmélet is létezik a magyarázatára. Vajon a deja vu egy emlék az előző életünkből? Esetleg már megálmodtuk, mi fog történni? Vagy csak a memóriánk játszik velünk? Most utánajártunk, mit próbál üzenni az agyunk, amikor átéljük ezt a furcsán nyugtalanító érzést.

Nem figyelünk eléggé

Felmérések szerint, minél kevésbé koncentrálunk egy feladatra, annál nagyobb az esély rá, hogy bekövetkezik a deja vu. Például, amikor a telefonunk képernyőjét bámulva sétálunk és gyalogosok jönnek velünk szembe. Aztán egyszer csak belénk hasít a deja vu. Ilyenkor tulajdonképpen már átéltük a pillanatot – hogy idegenek jönnek szembe -, de nem tudatosítottuk.

Láttuk már valahol

Életünkben először vagyunk egy várban, azonban nem hagy minket nyugodni egy érzés. Mintha ismernénk a helyet, jártunk volna már itt. Nos, könnyen lehet, hogy korai gyermekkorunkban tényleg voltunk már, csak éppen nem emlékszünk rá. Sőt, ha tévében láttuk a várat, az is deja vu érzést válthat ki.

Az egyik szem dominál a másikkal szemben

Egyes elméletek szerint a deja vu okozója a domináns szem. Vagyis az egyik szemünk már azelőtt elküldi az információt az agynak, hogy a jelenetet mindkét szemünkkel felfoghatnánk. Így azt érezzük, hogy a jelenlegi események már megtörténtek, pár pillanattal ezelőtt.

Több alvásra van szükségünk

Akira O’Connor pszichológus kutató a deja vu értelmezésében új eredményeket ért el. Eszerint az egyik ok, ami kiválthatja ezt a furcsa érzést, a memória pillanatnyi zavarában keresendő. Az agyunk teszteli saját memória rendszerét, és ilyenkor egyfajta konfliktusmegoldás történik. Amennyiben nem alszunk eleget, az elménk elfárad, döntéshozatali képességünk gyengül, a finom motoros képességek akadályozottak. Valószínűleg ezért tapasztalunk gyakrabban deja vu érzést, amikor álmosak vagyunk.

Egészséges az agyunk

A deja vu ugyanakkor egy teljesen természetes jelenség. Ha figyelembe vesszük Akira O’Connor elméletét, láthatjuk, hogy agyunk tulajdonképpen önellenőrzést végez, és az működik. A deja vu ugyanis egy vizsgálat, hogy az emlék valós-e vagy sem. Azt azonban nem tudni, mi a helyzet azokkal, akik sosem tapasztalnak deja vu-t. O’Connor szerint lehet, hogy az ő memóriájuk egyszerűen elég jó, és nincs szüksége ellenőrzése. Ennek kiderítésére azonban még további kutatások szükségesek.

Spirituális élményben van részünk

Amennyiben hiszünk a reinkarnációban, vélhetünk valakit ismerősnek azért, mert egy előző életben már találkoztunk. Esetleg az is lehet, hogy előre megálmodtuk, mi fog történni velünk. Vagy éppen valaki más emlékeit tapasztaljuk meg a saját bőrünkön. Bárhogy is legyen, a deja vu igencsak valós jelenség, akár tudományos, akár spirituális magyarázatot találunk rá.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Mi az a fotografikus memória, és létezik-e egyáltalán?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>