Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

A tavaszi fáradtság mindannyiunkat utoléri
A tavaszi fáradtság mindannyiunkat utoléri

Sokunk álma válik hamarosan valóra, ugyanis a zord és sötét telet nemsokára felváltja a napsütés, az egyre hosszabb nappalok és a madarak csicsergése. Biztosan sokan vártuk már ezt az időszakot, hiszen végre nemcsak a természet borul színesbe, hanem a hangulatunk és a közérzetünk is sokkal derűsebb lesz, és mi is egy kicsit kivirágzunk. Ahogyan a természet átalakul, és újult erőre kap, úgy hat a testre és szellemre is.

Ez a megváltozott állapot eredményezi a tavaszi fáradtságot is, amely egy teljesen normális reakciója a szervezetünknek. Ilyenkor meg kell küzdenünk azokkal a fiziológia kihívásokkal, amelyek a környezeti és időjárási változások miatt következtek be. A tavasz kezdetén sokkal fáradtabbak, gyengébbek és végső soron kimerültebbek vagyunk. A téli vitaminhiány, a mozgáshiány és a szezonális depresszió több hónapig is befolyásolta az életmódunkat, így nem csoda, ha az energiaforrásaink is kimerültek. Ha újra fel szeretnéd tankolni az energiakészleteidet és le szeretnéd győzni a tavaszi fáradtságot, akkor olvasd végig, melyek azok a kulcsfontosságú elemek, amelyekkel könnyebben felvehetjük a harcot a tavaszi fáradtsággal.

Programozd át a gondolataidat!

Tudományosan bebizonyosodott, hogy az emberi tudat és a gondolkodás nagy hatással van az életmódunkra, és adott esetben képes fokozni vagy elviselhetőbbé tenni a fáradtságot. Amikor elkezdjük magunkon észrevenni a fáradtság tüneteit, akkor hajlamosak vagyunk automatikusan még erőteljesebben gondolni erre, amely így még jobban felerősíti a fáradtság érzését. Ahelyett, hogy folyton erre összpontosítanánk, inkább gondoljunk arra, hogy mennyivel szebb és kellemesebb időszak köszönt hamarosan ránk! Élvezni kell inkább a napsütést, a természet újjáéledését és az egyre kellemesebb hőmérsékletet!

Fektess nagy hangsúlyt az egészséges táplálkozásra!

A tavaszi fáradtság ellen az egyik legtöbb, amit tehetünk, ha egészségesen táplálkozunk. A téli vitaminhiányos állapot hatásai ilyenkorra már a tetőpontjához értek, ezért érthető, hogy krónikus fáradtsággal küzdünk. Ha nehezedre esik, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget egyél, akkor nagyszerű megoldás lehet, ha folyadék formájában fogyasztod őket, úgyhogy nyugodtan kísérletezz különböző turmixokkal. Továbbá ne felejts el megfelelő folyadékot inni, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezeted is megtisztuljon!

Relaxálj!

A tavaszi fáradtság esetén figyelni kell a szervezet jelzéseire, hiszen nem véletlenül érezzük gyengének magunkat. Amellett, hogy rendesen kipihenjük magunkat, még tehetünk a megfelelő relaxálásért. Hunyd le a szemed, tegyél fel egy frissítő arcpakolást és hallgasd a kedvenc zenéidet akár egy fél órán keresztül! Ha még többet szeretnél a kikapcsolódásodért, akkor kezdj el meditálni!

Töltődj fel a friss levegővel!

A krónikus fáradtság egyik fő oka a friss levegő hiányában keresendő. Télen érthető, hogy minél kevesebb időt szeretnénk a kinti hidegben tölteni. Ráadásul ha irodában is dolgozunk, akkor még jobban ki vagyunk téve az oxigénhiányos állapotnak, amely csak jobban növeli a fáradtság mértékét. Szerencsére az egyre kellemesebb idő lehetővé teszi, hogy mi is egyre több időt töltsünk a szabadban, és feltöltsük a testünket és az elménket is friss, tavaszi levegővel.

Mozogj a fáradtság ellen!

Elsőre ellentmondásosnak tűnhet, hogy ha fáradtak vagyunk, akkor mozogjunk, pedig a fizikai aktivitás nagyban segít az életerő visszanyerésében. Ez a legjobb módszer arra, hogy javítsuk az anyagcserét és a vérkeringést. Fontos, hogy haladjunk lépésről lépésre! Kezdetben érdemes a kevésbé megerőltetőbb mozgásformákkal kezdeni, majd bátran vágjunk bele az egyre erőteljesebb gyakorlatokba! Amint elkezdünk mozogni, észre fogjuk venni, hogy egyre életerősebbek leszünk és a fáradtságnak egyre kisebb nyomát fogjuk érezni.

Reméljük, neked is segíteni fognak ezek a módszerek a tavaszi fáradtság leküzdésében, és feltöltődve indulsz neki az év egyik legszebb időszakának. Próbálj meg végig pozitívan hozzáállni a változáshoz, hiszen ez az átmeneti fáradtság hamarosan el fog múlni, és helyére a csodás tavaszi időjárás kerül majd!

(H.N.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>